čtvrtek 4. května 2017

Mrazy, Bordeaux, Gaja na Etně, Taittinger v Anglii…

mrazyCo nového se událo ve světě vína? V Evropě jsou to určitě mrazy, článků na které by šlo linkovat je hromada. Mrazivé počasí zasáhlo Švýcarsko, Španělsko (třeba Rioja, hlavně Rioja Alavesa, či Ribera del Duero nebo Bierzo), části Itálie, Německa, Rakouska a ostatně i naše vinice. Ve Francii výrazně postihlo Champagne, Burgundsko ale i Languedoc, údolí Loiry, Alsasko a opravdu masivně také Bordeaux. Tam jde prý o nejhorší mrazy od roku 1991, alespoň částečně jsou zasaženy tři čtvrtiny vinic a zhruba pětina o potenciální sklizeň ročníku 2017 přijde téměř úplně, nejhůře je na tom pravý břeh (naštěstí to ale nebyl takový masakr jako v roce 1956, kdy brutální mráz ničil samotnou révu a bylo nutné masivně přesazovat). Nejspíš se to odrazí i na ročníku 2016, jehož ceny jsou právě uvolňovány v rámci kampaně En Primeur (ke které se vyjádřil, tradičně vtipně, i Ron Washam). Někdo může nasadit ceny výše než původně plánoval nebo pustit na trh méně vína a něco si nechat do rezervy. Ono to vypadá, že bohaté Bordeaux si může nějaký podobný průšvih sem tam dovolit, ale realita je trochu jiná. Místní superstar s víny za desítky a stovky euro se s tím samozřejmě vyrovnají (a ostatně budou mít i menší škody, protože si mohou snáze dovolit všemožné techniky jak proti mrazům bojovat, od prostých hořáku ve vinicích po pronájem helikoptér, kterými stlačí teplejší vzduch k zemi), jenže jsou tam tisíce menších producentů a pěstitelů, pro které to nebude vůbec snadné. Od roku 1995 se počet pěstitelů propadl na zhruba polovinu, ze 14 na 7 tisíc, a podobné události jen uspíší další konsolidaci, odprodej vinic větším hráčům a skupinám.

Terroiru na Etně věří nejen Frank Cornelissen, ale očividně i italská superstar Angelo Gaja. Pořídil si tam 21 hektarů vinic, podstatnou část tvoří odrůda Nerello Mascalese, a první vína budou již z ročníku 2017. K oblasti to rozhodně přiláká další pozornost, která je už dnes nemalá a stále stoupá. Partnerem v tomto projektu je mu Alberto Graci, jeden z vinařů kteří se výrazně podíleli na oživení zájmu o tuto sicilskou oblast.

Už je to docela dlouho, co jsem se tu zmiňoval, že šampaňský dům Taittinger se pouští do projektu šumivých vín v Anglii, konkrétně v Kentu, pod názvem Domaine Evremond. Včera proběhl ceremoniál s výsadbou prvních keřů, v průběhu následujících dvou až tří let vysadí 40 hektarů. Proslov měl Pierre-Emmanuel Taittinger a tak, velká sláva prostě :-) Čím se připíjelo je celkem jasné. První vína nás čekají zhruba v ruce 2023.

evremond

Že v USA teď docela jede (legálně) marihuana a dokonce na některých místech zasahuje do viničních výsadeb, respektive jim zabírá místo, jsem tu už psal. Teď mne pobavil zápisek na téma marketingu. Aneb dáte si běžnou palici, nebo raději „Reserve“ variantu? :-)

Pascal Marchand, úspěšný burgundský vinař, mluví o biodynamice.

Podobně jako Barolo a Barbaresco má nyní i Roero jasně delimitovaná cru pro odrůdy Arneis a Nebbiolo. Ne že by zásadní jména nebyla známá už dříve, ale tahle preciznost a jména jednotlivých vinic jsou dneska populární a umí prodávat :-) Ať už byl třebas blend z více poloh jakkoliv tradiční.

Komentáře používají Disqus