středa 10. května 2017

7x Barbera pěti různých vinařství

Montalbera-Barbera-d'Asti-Superiore-Lequilibrio-2011Propíjel jsem se teď sérií vín italské odrůdy Barbera ze sortimentu Víno pro vás, dnes se pokusím odhrnou zbylé poznámky co se mi tu nahromadily. Něco mi stylově sedělo více, něco méně, ale obecně mám dobře udělanou Barberu poměrně rád, z obvyklých vyšších kyselin strach nemám :-) Už jsem tu psal o top barbeře NUDA z vinařství Montalbera, otevřel ale i jejich Barbera d'Asti Superiore „Lequilibrio“ 2011. Ten balanc v názvu má vyjadřovat ideální poměr malých barrique sudů, větších tonneaux i sudů velkých (30 hl), ve kterých stráví celkem asi rok a půl. Jde o trochu starší výsadby a pozdnější sběr lehce přezrálých hroznů. Barva tmavší rubínový. Již lehce nazrálejší, docela výrazná vůně s ovocností spíše do tmavých plodů, lesního ovoce, linkou dřeva, ale zároveň jasně naznačuje i vyšší kyseliny. Ty v chuti jsou, víno je suché a šťavnaté, poměrně plné a docela hutné, opět tmavá ovocnost. Dobrá délka. Pěkně udělané bohatší plnější červené, ale díky kyselinám s fajn čerstvostí a pitelností. Líbí dost. Z vinařství chutnal i základní Barbera d'Asti „La Ribelle“ 2014, což je čistá nerezovka. Čerstvá, šťavnatá, projevem do lesního ovoce, znatelnější kořenitost. Středně plné, s výraznější kyselinou, drobnější ovoce, rybíz, přímý „chlastací“ styl. Proč ne.

Boeri-Alfonso-Barbera-d’Asti-Superiore-„Martinette“-2013Od vinařství Boeri Alfonso jsem otevřel základní Barbera d'Asti 2015 čistě z nerezu. Poměrně tmavá barva, lehce fialový odstín. Čerstvé, spíše do tmavého ovoce až lesního, ale taky jahody a až mírně parfémovost částečné karbonické macerace. Suché, šťavnaté, třísla ne moc, kyselin dost, tmavší ovocnost, přímočará pitelnost. Na zapíjení nějaké salámkové tučné pizzy pohoda, jinak nic zásadního :-) Barbera d’Asti Superiore „Martinette“ 2013 tmavší barva, pěkné čisté docela expresivně ovocné ve vůni, tmavší až lesní, dotyk dřeva. Tento projev se opakuje i v chuti, středně plné, suché, šťavnaté, pěkně postavené a se slušnou délka. Serióznější, hezky udělané vyvážené červené. V setu jsem měl i moderní nabušenou barberu Pörlapà, tomuhle vínu se tu věnuji pravidelně, v novém ročníku 2013. Ale bohužel to byl ukázkový korek a holt ji ověřím někdy jindy, tenhle problém se nevyhýbá ani těm nejlepším vínům a je to pěkná otrava.

La-Colombera-Barbera-Colli-Tortonesi-„Elisa“-2014Poggio-Paolo-Colli-Tortonesi-Barbera-„Derio“-2012Ghione-Anna-Barbera-d’Asti-Lassù-2014

La Colombera Barbera Colli Tortonesi „Elisa“ 2014 měla tmavší barvu, ale nic hutného ve sklence. Poměrně čerstvé, svěží, tmavší ovoce, dotyk dřeva, příjemné. Suché, šťavnaté, již trochu nazrálé a velmi dobře pitelné, čistě udělané s fajn stavbou a délka. Solidní kousek a dost by mne to zajímalo v méně komplikovaném ročníku. Poggio Paolo Colli Tortonesi Barbera „Derio“ 2012 tmavá granátová barva. Vyzrálejší, koncentrovanější jižnější styl, tmavší ovoce, peckoviny až džemové, koření, dřevo a lehounce štych sklepoviny. Suché, plnější, výraznější kyseliny i třísloviny, lehce živočišné, důraznější, docela dlouhé serióznější víno. Pěkné. Užil jsem si i Ghione Anna Barbera d’Asti Lassù 2014, což je taková docela klasika – ani jen nerez, ani malé dubové sudy, ale školení ve velkých sudech. Tmavší barva a také ovocnost spíše do tmavších plodů, něco živočišnosti. Suché, šťavnaté, dotyk dřeva, středně plné ale relativně lehkonohé, bezva kyseliny, snadno pitelné ale pěkně udělané a žádná nuda. Zase by mne to zajímalo i v nějakém lepším ročníku. Jinak momentálně v akci/výprodeji za 189 kaček a to je fajn.

Komentáře používají Disqus