čtvrtek 30. března 2017

Vinařský zákon, naturálno a Cornelissen, ceny Champagne, magická láhev…

vyhlaskaVčera, 29. března, byla rozeslána nová prováděcí vyhláška ze dne 21. března 2017 o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Ano, toho zákona, který vstupuje v platnost už tuto sobotu, 1. dubna. Podnikatelské prostředí v ČR je opravdu bezva věc, jen co je pravda. Ale na tohle téma jsem se zde vztekal před měsícem. Samozřejmě věřím, že všichni dotčení, a zdaleka se to netýká jen vinařů ale také vinoték a dalších prodejců a dovozců, jsou už se zněním zákona seznámeni dávno a na všechno pečlivě připraveni. A pokud ne, tak šup si otevřít něco dobrého a vrhnout se do čtení. Možná zjistíte, že bude potřeba vyběhat si nějaká nová potvrzení, místo prostého odeslání objednávky když potřebujete koupit nové víno uzavřít s vinaři předem pár dosud nepotřebných smluv a tak podobně.

Zase jednou se rozhořela debata o naturálních versus průmyslových vínech, do přestřelky se krom všemožného bloggerstva a nadšených vínomilců zapojil Alder Yarrow, Alice Feiring či Eric Asimov. V odkazovaném článku je to celé docela dobře shrnuto. Aneb přestaňme s předstíráním, že na jedné straně je polochemická a na míru konzumentům všemožně upravovaná velkoprodukce a na druhé nesířené biodynamické víno z obskurní odrůdy v množství jednoho sudu. Naprostá většina charakterních a zajímavých vín stojí mezi těmito dvěma extrémy. A je toho víc, viz výše. Což mi připomíná, že v Praze je od včerejška Frank Cornelissen, jedna ze superhvězd naturálního vinaření a osoba, která si prošla ve vývoji hromadou zábavných veletočů a zásadních změn. Dneska s ním jdu na oběd a zítra prochutnat nějaká další vína, takže pokud máte nějaký důležitý dotaz co chcete položit, tak šup sem s ním.

Zajímavá věc se děje v Champagne. Spousta vinařů, a jde především o různé menší pěstitele jejichž popularita letí nahoru, bezostyšně zdražuje. Všechna ta speciální lahvování z konkrétních malých parcel a tak, dostupná v hodně omezeném množství, dostihuje burgundský syndrom :-) Na straně druhé ceny různé velkoprodukce, když nepočítám takové ty opravdu slavné brandy, a všemožných privátních značek padají, k v podstatě dumpingovým deseti euro koncové ceny pro zákazníka v obchodě. Protože bublin je na trhu spousta a konkurovat je třeba. Poškozují tyhle levné lahve prestiž regionu coby dodavatele prémiového pitiva? Podnětný text od Caroline Henry.

Médii se nezadržitelně valí informace o převratném vynálezu – lahvi na víno, která zabrání ukapávání a stékání po hrdle. S titulky jako „vynález století“ a podobnými, jako by se nic důležitějšího nedělo :-) Ale uznávám, že je to samozřejmě zásadní pokrok, ne že ne! Pokud budete čichat ke spoustě vína, tak máte menší šanci, že skončíte s Alzheimerem nebo Parkinsonem. Říká to studie a všem výzkumům, které přisuzují vínu pozitivní vlastnosti, já nekriticky důvěřuji! :-) Prý taky pití vína před spaním pomáhá zhubnout, jsem četl. Zde… úplně… nevím.

Komentáře používají Disqus