pondělí 20. března 2017

Deset různorodých vín z Loiry

Lucien-Crochet-Sancerre-Le-Chêne-Marchand-2013Před pár dny uspořádal Vít Hepnar ochutnávku několika vín, která si dovezl z nedávné cesty za krásami Loiry. Některá z nich, či alespoň producentů, se možná objeví v nabídce Gourmet Services, jiná možná začne vozit AdVivum, další se sem třeba vůbec nedostanou nebo naopak už na trhu jsou. Ochutnali jsme 10 vín (+ pak kupu dalších odjinud) a rozhodně bych si mezi nimi vybral. A začnu mou oblíbenou odrůdou. Lucien Crochet Sancerre Rouge „La Croix du Roy“ 2012 je starý dobrý Pinot Noir z různých vinic v okolí Bué, školeno téměř rok ze ¾ v dubových sudech a ¼ v nerezu, po spojení následně v tanku další rok. Projevem klasická „burgunda“, s aromatikou tmavých peckovin a lehkou živočišností, kouřový tón a mineralita. Suché, šťavnaté, peckovinové, lehce svíravé, moc pěkně strukturované a výtečně pitelné víno. Krásná ukázka seriózního pinotu z Loiry, toho bych snadno vypil láhev, nenudil se ani chvilku a měl chuť na další. Od vinaře bylo k ochutnání i Sancerre Le Chêne Marchand 2013, tedy čistý Sauvignon blanc z jedné z nejvyhlášenějších poloh v oblasti. Zde jde o čistý nerez. Čerstvé, minerálně kouřové, citrusové, suché, šťavnaté, v chuti již nazrávající, něco krémovosti, vyvážené, uhlazenější, moc pěkně udělané. Ale ten večer bych určitě raději pokračoval s pinotem :-)

Domaine-François-Chidaine-Montlouis-Méthode-Traditionnelle-Brut-NatureZnámé Château de Tracy Pouilly Fumé 2013 bylo stále čerstvé, aromatické směrem do bezového květu a projevem prostě odrůdu Sauvignon Blanc nelze nepoznat, suché, šťavnaté, vyvážené, již nazrálejší, v chuti s příjemnou lehkostí. Srovnali jsme také dvě Vouvray z produkce Philippa Foreau, Domaine du Clos Naudin. Vinice eko, čistý Chenin Blanc. Vouvray Sec 2014 bylo pěkně čerstvé, čisté, šťavnaté, lehkost a zábavná pitelnost, trochu pecičkový dojezd. Vouvray Demi Sec 2003 zralejší, trošku zaprděné, nasládlé, zakulacené. Ale dobrovolně přiznávám, že „demíčko“ šlo docela mimo mne a na suchou variantu bych asi potřeboval klid doma, měl jsem pocit že mi něco uniká :-) Zajímavá zkušenost byla Domaine François Chidaine a Montlouis Sur Loire Méthode Traditionnelle Brut Nature 2014, biodynamický Chenin Blanc školený půl roku v 600l sudech a následně nejméně rok druhotná fermentace a zrání na kalech v lahvi. Dost výrazné aroma, sladší pečené malvice, suché, šťavnaté, výrazné kyseliny ale zároveň docela uhlazené, dobrá délka, fajn jemné perlení. Celkem svérázné, oxidace ne úplně málo, ale proč ne.

loire-blanc

Ocenil jsem setkání s doménou Eric Morgat a jeho Savennières Fidès 2014. Vinice vedeny v bio, nízké výnosy hodně zralých hroznů ale pokud možno bez botrytidy. Fermentováno a školeno rok v 400l sudech, částečně nových. Něco vína projde malolaktikou. Poté ještě skoro rok sudy spojené v tanku na jemných kalech. V projevu hodně mladé a ještě poměrně syrové, s výraznou aromatikou žlutého ovoce, hruška, dotyky mineralita, kouřovost, toast, hodně dřeva. V chuti suché, plné, koncentrované, poměrně dlouhé. Opět citrusy a žluté ovoce a docela znatelné dřevo. Láhev vypadá hezky, voní to „draze“ a děje se tam toho hodně aby obhájilo cenu někde okolo 45€, ale mně to přišlo tak nějak snad až moc vyumělkované a trochu přehnané. Ale kdo ví, třeba bude za pár let úžasné :-)

loire-rouge

Dost fajn bylo srovnání dvou červených Cabernetů Franc z apelace Bourgueil z bio domény Yannick Amirault. La Coudraye 2015 je mix různých poloh v okolí obce Bourgueil a školeno je ve velkém starém dřevě šest měsíců. Mladé, syrovější, šťavnatě ovocné, s kořenitou pepřovou linkou. Suché a šťavnaté v chuti, bezvadné kyseliny, svíravost, hezky postavené a poměrně dlouhé, pěkně udělané nekoplikované přímější „chlastací“ červené. Le Grand Clos 2014 je jediná vinice, jedna z tamních nejlepších, keře o něco starší a výnosy menší, delší macerace a školení rok a půl v 400l sudech. Od pohledu hutnější projev. Zhuštěný degustační popis Jakuba Přibyla byl, ač to nerad přiznávám, hodně přesný: „zpocený kůň co projel borovým lesem a nakonec spadneš do temperek“. Je to výrazné, tmavší až lesní ovoce, s oxidativní linkou, výraznějšími tříslovinami a pěkně koncentrované, s živočišnými tóny, bezva kyselinami. Pěkný kousek s potenciálem se zajímavě vyvíjet v lahvi.

loire-korkyZ Cabernetu Franc mne ten večer dost oslovila doména Philippe Alliet, taky vinice v bio, a jeho Chinon „Coteau de Noiré“ 2014. Z jediné vinice, docela výrazného svahu na jílu a vápenci, školeno oproti jiným jeho vínům s větším podílem i nového dřeva. Mladé, syrové, tmavě ovocné a koncentrované, s krásně zakomponovaným dřevem, kořenitá linka pepře. Suché, šťavnaté, koncentrace, moc pěkná ovocnost, pitelnost a délka, hodně fajn kousek. Velmi rád bych ochutnal i jeho ostatní vína.

Komentáře používají Disqus