středa 22. března 2017

Čerstvá Rioja, Malbec z Argentiny a česko-africká Pinotage

LZ-2015-Compañia-de-Vinos-Telmo-RodriguezDnes to budou tři zahraniční červená, každé odjinud. Compañia de Vinos Telmo Rodriguez (web) je docela zajímavý projekt, o kterém si možná povíme něco později u dalších vín, má pár opravdu výtečných kousků. Začneme ale pozvolna. LZ 2015 je červené z oblasti Rioja Alavesa, z různých vinic v okolí obce Lanciego de Álava, certifikováno bio. Ruční sběr a třídění ve vinici, fermentace spontánní v betonovém tanku a tam také zrání, jen krátce do půl roku. Odrůdově Tempranillo, Graciano a Garnacha. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá barva, fialový tón. Čerstvá, mladá energická vůně, že je to jenom beton je na přímé šťavnaté ovocnosti poznat. Černá třešeň, lehce kořenité, fajn. Suché, středně plné, mladé a dost tříslovin, fajn kyseliny, pěkně postavené, čerstvě ovocné s decentní minerální linkou, moc dobře pitelné víno. Nic složitého, ale zároveň ne nuda. Takhle nějak bych si představoval slušné spotřební červené do supermarketu :-) Zaplatil jsem za něj lehce pod 8€, dá se snadno najít na e-shopech v Německu a Španělsku.

Domaine-Bousquet-Malbec-Reserve-2015Otevřel jsem několik vín od argentinského producenta Domaine Bousquet. Krom fajn bublin (o kterých nic nepsal, jak tak koukám) také láhev Reserve Pinot Noir 2013 a GAIA 2013. No a teď konečně i Malbec Reserve 2015, když už je to ta zásadní argentinská odrůda. Vinice v nadmořské výšce okolo 1200 metrů v oblasti Tupungato, odrůdové složení je Malbec „jen“ z 85% s přídavky odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah rovným dílem. Zrání ve francouzském dubu 10 měsíců. Klasická argentinská zkosená láhev, kovová záklopka, celokorek. Barva do fialové, nijak hutné. Čerstvé, mladé, ovocné v projevu, trochu pikantnější, spíše červené ovoce, maliny. V chuti suché, šťavnaté, středně plné, čisté udělané, trochu svíravé, červené peckoviny a lesní plody, dobře pitelné mladičké červené. Čekal jsem výraznější vliv dřeva a tmavší, hutnější styl. Čímž neříkám, že by mi nechutnalo, užil jsem si to. Jen překvapilo. Vozí Kupmeto.

phant-pinotage-reserve-2014Což mi připomíná… o víkendu jsem byl v Harrachově v restauraci Za pecí (bez problému lze doporučit a věřím, že v plné sezóně může být dokonce lepší) a k masu jsme si dali PHANT Pinotage Reserve 2014. Což je značka české společnosti House of Wine (web), která si jej nechává připravovat v jihoafrické republice. Konkrétně tohle víno je z oblasti Western Cape, školeno rok a půl ve francouzských a amerických dubových sudech. Víno je to úplně v pořádku a k flákotě připravené v Josper grilu šlo skvěle, jen to prostě přesně ten typ vína, co mne osobně příliš nebaví. Plné, silné, ovocné na pomezí červeného a tmavého ovoce, voňavé, s výrazným projevem dřeva, s teplem z alkoholu a zároveň decentním zbytkovým cukrem. Hodně efektní kousek, ale tak nějak únavný a krom onoho „tady mne máte, nejdu přehlédnout“ dojmu mi nenabízel moc navíc.

Komentáře používají Disqus