pátek 23. prosince 2016

Nejstarší firmy, bodování, hudba při pití…

Schloss-JohannisbergZačetl jsem se onehdy do seznamu nejstarších firem a značek na světě. Z 5586 podniků starších dvou set let je jich 3146 v Japonsku, holt tam tradice opravdu něco znamenají. Co je ovšem zajímavější jsou obory podnikání těchto nejstarších firem. Dává vlastně smysl, že to budou takové, které nestárnou a jsou vyžadovány napříč staletími. Žebříčku tím pádem vévodí hotely, hospody a restaurace, pivovary a varny saké. Vinařství, ač Château de Goulaine, Schloss Johannisberg či Barone Ricasoli najdete mezi těmi vůbec nejstaršími souvisle fungujícími značkami, jsou zastoupena v míře mnohem menší. Jinak řečeno pokud jste vinař, tak vaše značka má menší šanci přetrvat do dalšího tisíciletí než pokud vaříte pivo ;-)

Hodnocení amatérů jsou stejně dobrá jako ta od profíků. Alespoň k tomuto závěru dospěl článek na základě srovnání hodnocení několika publikací s webem CellarTracker. V zásadě se kritici/magazíny liší více mezi sebou než souhrnné hodnocení amatéru vůči jednotlivým kritikům. Vy třeba z dat dospějete k jinému závěru. Já každopádně celé studii dávám 89 bodů ze sta…

Francouzští vinaři bijí na poplach před levným importem. Jako tak nějak posledních pár desítek let skoro furt…

To, jaká hudba hraje na pozadí, ovlivní naše vnímání vína. „Kupříkladu jak bílá tak červená vína získala nejvyšší hodnocení za důraz a sílu těmi účastníky testu, kterým při konzumaci hrála Carmina Burana.“ Tak když může hudba v obchoďáku ovlivnit rychlost a způsob nákupu, proč by nefungovalo i tohle, že jo. Já mám zase určité části oblíbených knih velmi spojené s hudbou, kterou jsem v tu chvíli poslouchal. U některých částí Pána prstenů se mi pokaždé vybaví konkrétní skladby z Led Zeppelin Remasters a úplně mne to nutí album pustit. Možná zaexperimentuji i s vinně-hudebními asociacemi…

Proč je dobrý nápad zregulovat naturální vína, respektive vytvořit jasná pravidla co může nápis „vin naturel“ nést. Nemusíte s ledasčím v textu souhlasit, ale je tam několik podnětných poznámek.

Svátky na krku. Alkohol nedělá mozku dobře. Lze se z toho vyběhat? Za sebe mohu říct, že ranní běh na kocovinu funguje bezvadně. Prvních pár kilometrů je to trochu náročnější, ale jak se tělo rozjede, tak mnohem rychleji všechny ty otravné následky nezřízeného pití odplaví. A po 15-20 kilometrech jsem zase jako rybička!

V Moldavsku má být víno vedeno jako potravina a ne jako alkohol. Že ryzlink je základní potravina tvrdím už roky!

Komentáře používají Disqus