úterý 27. prosince 2016

Moravské naturální bublání

creme-de-kambrium-2014V předvečer štědrého dne jsem vyrazil na chvilku do Fajnšmekru, kde probíhal sympatický neformální večírek s moravskými šumivkami přírodního střihu. Projel jsem si je po vzorku všechny, něco ochutnal znovu a dvě lahve rovnou odnesl domů na detailní sváteční zkoumání s manželkou a příbuzenstvem. A obě lahve už jsou pryč :-) Opravdu hodně jsem si užil především Créme de Kambrium 2014 z Dobré vinice. Ale je mi jasné, že určitě nebude pro každého. Směs veltlínu s ryzlinkem a kapkou sauvignonu z vinice Pod lesem u Popic, na kalech v lahvi vlastně dosud. Takže, pokud neprovedete různé speciální úkony, tak rozhodně ne čiré. Čerstvé, svěží, pikantní, trochu navinule ovocné, minerální. Suché, hodně kyselin, čerstvost a říznost, hezky postavené, výrazné, efektní, zábavné energické pití. A přitom zrovna tohle z dobroviničních bublin to z levnějších.

I Petr Koráb Orange Future Sekt 2015 (Boleradice, Víckov; dal bych si na vinětě pozor na předklad „pěstitelský sekt“ na „grower champagne“…) je v lahvi i s kaly a i při opatrném nalití to prostě čiré není, ale krásně perlí a barva efektně naoranžovělá. Aromaticky divočejší, na úvod dost zaprděné, chce to odvětrat. Postupně se otevírá do hodně zajímavého rozměru, sušeně květinového, výluhového, moc pěkného. V chuti oproti tomu docela ovocné, pěkně suché, strukturované, s dotykem tříslovin, efektní, delší, s lehce zemitou linkou. Na bubliny hodně jiné, ale opět bavilo. A ani tchýni nijak nevyděsilo :-)

Dobrá vinice Créme de Pinot Noir 2015 Pét Nat opět kalnější, narůžovělá barva. Sladší ovocnější aroma, lehce karamelové. I v chuti zatím znatelný cukr, variabilita mezi lahvemi bude docela velká (dle skladování a tak, něco bude už prokvašené skoro úplně a jiné lahve ještě ne), uhlazenější, líbivé, sladce ovocné, slušná délka. Ale tahle láhev by ještě nějaký měsíc potřebovala, na mne moc sladké :-)


A vyzkoušeli jsme i dva sekty od Petra Marady, poslední asi tři roky se jimi zaobírá docela dost a věřím, že se ubírá dobrým směrem. Sekt Cabernet 2014 Extra Brut (Josefov, Kukvička) je barvy spíše červené a taková je ovocnost, červené menší plody, trochu navinulá a celek zábavně funky. Dost kyselin v chuti, šťavnatá ovocnost, bezvadná pitelnost, slušná délka. Nic složitého, ale zabaví. Sekt Pinot 2015 Brut (Mikulčice, Kněžské) navinulá peckovinová ovocnost, sladší, trochu jablko v karamelu. Suché, čisté, s dobrou kyselinou a délkou, troch opečený toast, uhlazenější, s decentní peckovou nahořklostí v závěru. Zase se pilo dobře.

Možná jsem měl jen předsvátečně nekritickou náladu, ale chutnalo mi to vlastně všechno. I když dobrovolně přiznávám, že ač se u různých crémů a pet natů i docela zabavím a jsem rád, že jsou čím dál snadněji dostupné, tak bych byl mnohem raději, kdyby z Čech a Moravy šlo lépe koupit seriózní bubliny, hezky druhotnou v lahvi, normálně odstřelené po dostatečně dlouhém zrání. Sem tam se něco objeví, ale máloco je opravdu serózní pití s něčím navíc.

Komentáře používají Disqus