pondělí 12. prosince 2016

Burgenlandský Furmint, nabušené Bordeaux

peter-schandl-furmint-2012Při nedávném nákupu báječného Semillonu jsem na stejném e-shopu do košíku zkusmo přihodil i pár dalších lahví, jednou z nich byl Furmint 2012 burgenlandského vinařství Peter Schandl. Starší keře, školeno čistě v nerezu. Burgundská láhev a fajn viněta, šroubový uzávěr. Nijak tmavá citronová žlutá barva. Čistá, stále svěží a čerstvá vůně, příjemně ovocná evokující podzimní ovoce, kdoule, lehký dotyk zralejších tropických tónů a minerální linka. Fajn ovocnost i v chuti, kopíruje vůni, poměrně výrazná kyselina ale zároveň dotyk zbytkového cukru, minerální linka. Slušná délka, dobrá pitelnost. Technicky precizní a docela přístupný a rozpoznatelný furmint, vypil jsem to bez nejmenších problémů, ale přeci jen tomu trochu něco chybělo. Za skoro čtyři stovky umím tuhle odrůdu určitě nakoupit v zajímavější podobě, pravda ne v Burgenlandu :-) Odtamtud byl stejně zatím nejlepší Wenzel, byť je tedy o dost dražší. Chutnal jsem teď i jeho další furminty a také Vogelsang nového ročníku 2015, znatelně méně přísný a zakulacenější, ale opět výborný.

Clos-Margalaine-2009Po více než třech letech jsem ze sklepa vylovil další láhev Clos Margalaine 2009 z Margaux, o co přesně jde se dozvíte ve starším zápisku. Každé takovéto opakované setkání krásně ukazuje vývoj. Jak samotného vína, tak vlastního vkusu a chutí. Temná barva, hutnější projev. Výrazná vůně, až novosvětsky expresivní tmavá ovocnost, créme de cassis, již nazrávající jemnější tóny, toastované dřevo. Suché, plné, silné v chuti, koncentrované, sladší tmavá až lesní ovocnost, stále poměrně výrazné třísloviny, uzené maso, dřevo, teplo, délka. Má to kyseliny a určitě není utahané, ale trochu obluda tedy ano, byť dobře postavená a pitelná. Ale výjimečnost v tom úplně nevidím. Když ale venku mrzne, za okny fučí vítr a máte chuť se zahřát… :-)

Mimochodem nedávno jsem slil hromadu různých zbytků, vzorků i dalších vín co nějak nezvládl dopít, a připravil hrnec svařáku. V lednici si stále udržuji zásobu koncentrátu, takže mi v zásadě stačí ho do vína trochu nalít a vše dohromady prohřát. Příští měsíce se myslím bude hodit! :-)

Ještě jsem zde neodrhnul některé slíbené reporty z ochutnávek a pár speciálních lahví a už se mi tu hromadí další věci, o které se nějak musím podělit. Snad doženu o svátcích… ehm… :)

Komentáře používají Disqus