pondělí 21. listopadu 2016

Třikrát Morava – Riesling, Sauvignon, Pálava

nepras-maidenstein-riesling-2015Po Chardonnay je dalším z mladých vín do sbírky od Vinařství Nepraš & co. (web) Maidenstein Riesling 2015 Altenberg (aka Stará hora, Pavlov) pozdní sběr. Školeno v sudu objemu 2500 litrů. Zelená bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Světlejší citronová barva. Čistá, ovocná vůně, nejvíce připomíná meruňky a posouvá se až směrem tropické ovoce, decentní krémovost, tvarohový dort s ovocným želé. V chuti poměrně plné, polosuché ale se slušnou vyvažující kyselinou, uhlazené, hezky čistě ovocné opět směrem do meruňky, dobrá délka. Přístupné, příjemné a skvěle udělané pití, co se bude určitě moc líbit. Pije se to dobře, ale na mně je tam po pravdě trochu málo kyseliny. Obzvláště vzhledem k tomu, že jde o ryzlink. Docela se těším na suchý vlašák a doufám, že se konečně znovu dostaví nadšení jako u jejích roséčka.

Jestli v něčem kyselina nechyběla, tak v Cépage Sauvignon 2015 pozdní sběr z Nového vinařství, vína s hrozny původem v Novém Přerově, trať Langewarte. Vzpomínám, jak jsem se při prvním ročníku tohoto producenta rozplýval nad jejich ryzlinkem, právě z téhle vinice. Láhev zelená pistole uzavřená skleněným vinolokem. Velmi světlá žlutá barva, lehce vodnatá. Hodně čerstvá, svěže ostřejší štiplavější vůně, herbální, zeleně travnatá, rajčatový list, od aromatiky kyselé. Středně plné ale takové řidší, velmi suché, řízné, spíše kratší, postavené na kyselině, postrádá to zajímavější stavbu a harmonii. Do vinného střiku bezva :-)

pechor-pálava-2015Dostal se mi do rukou pracovně také balík vzorků z Pechor vinařství (aka Rosenberg winery) z Velkých Němčic. A dobrovolně přiznávám, že jsem to úplně nepochopil, nezávisle na odrůdě a vinohradu to všechno bylo nejméně polosladké (ta horší varianta, nakonec) nebo sladké, zhusta se znatelnou botrytidou. Obzvláště scestné mi to přijde u Sylvánského zeleného. Ale zákazník to asi chce, a medailemi oblepené lahve říkají že i komise soutěží, takže podnikatelský záměr možná smysl dává. Ale jo, taky se přiznám, že s něčím z těch slaďochů bych asi problém neměl. Třeba Pálava 2015 výběr z hroznů sladké (Velké Němčice, Růžová hora) s výraznější květinovou vůni, botrytickou houbičkovou linkou, podzimním ovocem a kořenitostí. Sladká (48 g/l) v chuti ale s fajn kyselinou, poměrně efektní, ovocné, lehce kořenité, výrazné, delší. Nic zásadního, ale smysluplné.

Komentáře používají Disqus