středa 23. listopadu 2016

Rada Vinařského fondu, statistiky falšování, apelace Sussex, neoranžový Hugh Johnson

leroy_korek_legoDnes pár zpráv a novinek ze světa vína a byznysu s ním. A začneme doma, u stále větší kritice čelícího Vinařského fondu. Bylo nutno obsadit sedm uvolňujících se míst v Radě Vinařského fondu, po projednání navrhlo 11 profesních vinařských spolků (Svaz vinařů ČR, Sdružení vinařů Mikulovské podoblasti, VOC Znojmo, Aliance vinařů V8, VOC Mikulov, VOC Mělník, Cech českých vinařů, Vinařská unie ČR, Mikulečtí vinaři, Sdružení slováckých vinařů, MORAVÍN svaz moravských vinařů) společnou kandidátní listinu. Ministr zemědělství Marian Jurečka jmenoval z tohoto seznamu pouze tři osoby, ve všech případech s fungováním Rady již dobře obeznámené, jedny z těch kterým nyní končilo funkční období. Jsou jimi Ondřej Beránek coby prezident Vinařské unie ČR a ředitel Bohemia Sektu, Jaroslav Javornický jako majitel vinařství SPIELBERG CZ a Tibor Nyitray, prezident SV ČR. Tuto trojici doplnil čtyřmi osobami z návrhu Vinařské asociace ČR, tedy organizace aktivně a hlasitě kritizující současné fungování Vinařského fondu a způsoby, jakým nakládá se svými prostředky. Nově na jeho fungování budou mít vliv sommelier a publicista Luboš Bárta, vinař a místopředseda Vinařské asociace ČR Jiří Maděřič, místopředseda VA ČR a obchodník s vínem Petr Marek a vinař a člen výboru VA ČR Libor Průdek. Až čas ukáže, zda se něco zásadního změní, ale považuji to za velmi pozitivní krok.

A když ještě zůstaneme u nás, tak by vás mohl zajímat na stránkách Svazu vinařů ČR seznam provinění týkajících se falšování vína z let 2013 až 2015, hezky včetně udělených pokut. Odlehčil bych to fotogalerií různých osob za střízliva a po jedné až třech sklenkách vína. Myslím, že při požití některých výtvorů ze seznamu výše by výraz fotografovaných mohl být znatelně méně veselý… :-)

Vína ze Sussexu se možná budou pyšnit chráněným označením původu. V rámci Anglie už čekají na svou „apelaci“ ta z Camel Valley v hrabství Cornwall. A plocha výsadeb na celém území země rychle stoupá, stejně jako počet vinařství a množství fajn vína, je vidět i podpora za strany státu. Akorát úplně nechápu, proč Sussex apelaci mít bude a třeba Hampshire ne :-) Možná je prostě třeba aktivní lobbying silného hráče, kterým je v Sussexu můj oblíbený Nyetimber. Každopádně vzhledem k Brexitu jim mohou být nějaké evropskounijní pravidla a systémy značení stejně volné, ne? :-)

V rámci nejlepších televizních reklam na alkohol se tradičně objevují destiláty, pivo a také cider. Víno prakticky vůbec. Čím to je?

Ve Vídni se konal festival oranžových vín a v pražském baru Veltlín se jim věnují celý tento týden (a určitě jich najdete dost i na festivalu RAW, který se odehraje v neděli v Berlíně). Do oranžád (a „naturálních vín“) si nedávno kopl nejen Robert Parker, který je svým odporem už dobře znám (a je schopen strhat i celé odrůdy jako Savagnin nebo Frankovku, čímž si to u mne zavařil definitivně), ale jako okrajovou záležitost a ztrátu času je označil i Hugh Johnson. Prostě mu přijde jako blbost odmítat moderní postupy a naznačovat, že nějaké staré techniky jsou jim nadřazené. Což i chápu, když se to podá takhle. Jenže… o tom to přeci úplně není a celé to vyjádření přijde trochu nešťastné.

Komentáře používají Disqus