pátek 4. listopadu 2016

Přejmenování vlašáku, svatomartinská, Rangen, informace k novele vinařského zákona

OlaszrizlingRyzlink vlašský, familiárně označovaný jako „vlašák“, stará odrůda široce, má původ tak trochu obestřen tajemstvím a mate již svým názvem. Ryzlink v názvu naznačuje příbuznost s Ryzlinkem rýnským, geneticky jsou však tyto odrůdy odlišné a totéž platí i o jejich charakteru. Odrůdu najdeme často pod názvy evokujícími původ v Itálii, například Riesling Italico, Talijanski Rizling či Laški rizling, ostatně i náš vlašský znamená italský, ovšem přímo do Itálie přišel až v devatenáctém století a v té době byl již rozšířen jinde. Různé teorie odkazují název Welschriesling k významu „románský ryzlink“ či přímo k původu v historické oblasti Valašsko (Valahia, Wallachia) na území dnešního Rumunska, kde je však také nazýván Italian Riesling což teorii nenahrává. Proč to píšu? V Maďarsku nyní probíhá debata, zda Olaszrizling nepřejmenovat, názory na tenhle nápad se různí. Ve hře jsou momentálně jména Oris (vlastně zkratka současného názvu), Nemes (maďarsky ušlechtilý) a Mandola (archaický zápis výrazu pro mandle). Osobně mi přejmenování jako dobrý nápad nepřijde, ale napsat to sem na blog je asi tak všechno, co s tím mohu dělat :-)

Andrew Jefford se rozepsal o, z jeho pohledu, vrcholném vyjádření terroir. Vínech z kultovního alsaského Grand Cru Rangen de Thann. Taky mne to místo hodně zaujalo, akorát na rozdíl od Jefforda mi prostě výsledný styl vín úplně nesedí, ani od těch úplně nejlepších vinařů. Je toho tam všeho nějak moc, vína až příliš opulentní.

Definitivně byla zatříděna letošní Svatomartinská vína. Uspělo 375 různých vín od 111 firem, celkem půjde na trh zhruba 2.3 milionu lahví (potenciálně až 2.9 milionu). Takže úspěch veliký. Jen pro zajímavost největší zářez má letos uskupení Vinařství Mutěnice a Neoklas (se značkami Sovín a Augustiniánský sklep), které do supermarketů a sámošek vrhne dohromady 471 tisíc lahví, tedy pětinu celkového počtu. Uf!

Reproduktor Cork. Přicvaknete na vypitou láhev a už to hraje. Děsná kravina, ale na degustace asi dobrý. Hraje těžká flaška od Grand Cru Burgundska lépe než láhev od nějaké levné supermarketovky? :-)

Champagne Henri Giraud zprovoznilo před pár dny „sklep nové generace“, úplně bez nerezových tanků, vše proběhne v terakotových amforách nebo ve dřevě. Uvidíme, co bude trendy za 20-30 let :-)

DŮLEŽITÉ informace k novele vinařského zákona od Svazu vinařů České republiky. Nálada po schválení je stále chmurná, především na straně vinotékařů se zásadním obratem v sudovce.

Komentáře používají Disqus