středa 5. října 2016

Vyzrálé Bouscassé a 3x Frankovka ze Slovenska

Château-Bouscassé-1997-Vieilles-VignesHledal jsem minulý týden něco ve vinné chladničce a narazil na Château Bouscassé 1997 Vieilles Vignes, láhev báječného Madiranu (viz jeden starší článek). Chvilku jsem uvažoval, že bych ještě rok počkal na dvacáté výročí, ale… nešlo to. Víno je to již dost nazrálé, barvy stále velmi tmavé ale s hromadou depotu v lahvi. Stále ještě temná až lesní ovocnost se ve vůni snoubí s divočejšími animálními tóny, živočišnost je tu docela mocná, se dřevem, s trochou starého vlakového vagonu a kořenitostí. Moc zábavné. V chuti silné a důrazné přes relativní nízký alkohol (na podobně koncentrovaný dojem pouhých 12.5 %), tmavě ovocné, živočišné a masité, strukturované, s výraznější trochu vysušující tříslovinou, delší. Fajn vyzrálé charakterní víno. Před rokem jsem měl jeho většího bratříčka Montus Cuvée Prestige 1998 a to byla též nádhera, na rozdíl od dnes hodnoceného vína ovšem s potenciálem dalšího vývoje. Bouscassé se myslím ještě hezkých pár let v kondici udrží, ale nikam moc dál už spíše nepůjde. Stejně to byla má poslední láhev, chjo…

O víkendu jsem otevřel vedle sebe tři ročníky Frankovky ze slovenského (oblast malokarpatská, rajón Orešanský) vinařství Magula (web). Složitý ročník 2014 (již oficiálně bio certifikovaný) nabídl víno čerstvé, peckovinově ovocné, trochu pikantnější, kořenití, lehčí až středně plné, šťavnaté, pěkně pitelné. Ročník 2012 bylo víno znatelně plnější, s tmavší ovocností, opět peckoviny, jemná kořenitosti. Suché, středně plné, fajn kyseliny a stavba, dobře zapracované dřevo, čistě udělané, delší, fajn. Ve vůni zvláštní „žitná pálenka“ linka. Hodně mne dříve bavila „unplugged“ frankovka téhož ročníku. Ročník 2011 mne ze všech tří vzorků oslovil nejvíce a přišel mi o třídu lepší než ostatní. Vrstevnatá, komplexní tmavě ovocná vůně s linkami kořenitosti a minerality, pěkně zapracované dřevo, šťavnaté v chuti, středně plné až trochu plnější, tmavě peckovinově ovocné, strukturované, delší, seriózní… krásné víno!

magula-frankovka

A když tak koukám na prázdnou láhev Bouscassé, tak si říkám, že bych měl konečně zpracovat report z jedné moc fajn ochutnávky vín, co už měla za sebou pár let zrání… snad se k tomu dokopu :-)

Komentáře používají Disqus