pátek 30. září 2016

Odsířeno, lepší sex & další drobnosti

ulloTéma síření vína je docela zásadní, zabýval jsem se jím tu opakovaně. A dotýká se nejen bubliny naturálních fanatiků. V poslední době jsem narazil hned na dvě nová zařízení, která běžným konzumentům slibují, že je siřičitanů ve víně zbaví. Üllo Wine Purifier je startup z Chicaga, který přišel s nástavcem na sklenku či karafu, přes který víno nalijete. Do nástavce se dávají speciální polymerové filtry, každý by měl stačit na odsíření jedné sedmičky vína a při větším balení vás vyjde na něco přes dva a půl dolaru. Dalším kouskem je The Wand™ by PureWine, zařízení co vás zbaví ranních kocovin díky odfiltrování siřičitanů, histaminů a tak. Zde jde o jakési „čajový pytlík“, který ve speciálním držáku spustíte do vína, to promícháte a pytlík necháte několik minut působit, podle toho kolik „škodlivých látek“ chcete nechat „pryskyřicí s nano-póry“ odsát :-) Jedna magická hůlka, použitelná na sklenku s maximálně dvěma deci vína, vás vyjde na dva dolary. Pro nás, seriózní „píče“, trochu drahý špás. A toho času, co kouzlením ztratíte! To už si tam raději nakapu peroxid ;-) Ani jedno ze zařízení výše, kde větší důvěru v „použitelnost“ (rozuměj tolik času tím neztratíte a vínu moc neublíží…) mám v Üllo, si ovšem pořizovat nehodlám. Stejně jako vynechám tu hromadu dalších úžasných zařízení, která si dnes k pití vína můžete pořídit. Úplně stačí, že ujíždím na skleničkách :-) Když ve skutečnosti jde o tohle…

Ženy, které vypijí denně alespoň dvě sklenky vína (asi ať už v nich míchají magickou hůlku nebo ne…), mají lepší sex. Říká studie, navíc ne první. Exaktnímu měření sexuálního zážitku pomocí Female Sexual Function Index a subtilnímu rozdílu v bodech je třeba věřit! :-) Jak to jde dohromady s doporučením, že sexuálně aktivní ženy pít nemají, to netuším :o)

thewand

Vinobraní je v plném proudu (krátké video)!

Pár řádků k tématu globálního oteplování v kontextu středoevropského vinaření. Nic objevného, ale zase jednou je v zahraničním textu zmíněno vinařství z ČR :-)

Pokud sledujete svět saké, tak vám možná neuniklo, že došlo k zajímavé události. USA začnou uznávat termín „Japonské saké“ a bude jej možné použít jen pro produkt skutečně z Japonska (USA, především Kalifornie, jsou obrovským producentem saké, mnoho se i vyváží zpět do Japonska, stejně jako kalifornská rýže). Japonsko na oplátku nebude zneužívat termíny Tennessee Whiskey a Bourbon Whiskey :-)

Komentáře používají Disqus