pátek 19. srpna 2016

Vinař roku 2016 a něco čtení na víkend

vinar_roku_2016Včera večer byl na Žofíně vyhlášen Makro Vinař roku 2016 (web). Šampiona červených vín získal Štěpán Maňák za opravdu povedené Rulandské modré 2012. Šampiona bílých vín Vinařství Spielberg za výběrový Ryzlink rýnský 2011 (nádherná aromatika, na mne přeci jen trochu nevyváženě moc cukru, ale nejsem MW a ti to viděli jinak ;-). Cenu za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství obdržel in memoriam Ing. Doc. Eduard Postbiegel. Cenu za tradiční a ekologické postupy ve vinařství převzal Bogdan Trojak za projekt Autentisté. No a v hlavní soutěži mají bronz Vinné sklepy Valtice, přebrali jej trošku zklamáni, že to nebylo výše a musí ještě zamakat. Všichni ostatní jim to pak dali na pódiu sežrat, že už účast ve finále je v podobné konkurenci a s hromadou Masters of Wine jako hodnotiteli úspěch. Stříbrné je Vinařství Volařík, zde si tým účast na pódiu užil, zlíbal Lenku Sedláčkovou MW a vyloženě hýřil dobrou náladou, bylo zřejmé že už nějakou dobu slaví, ač bez znalosti definitivních výsledků. Zlato si odneslo a ocenění distingovaně uvítalo Zámecké vinařství Bzenec. Jejich vítězství jsem tipoval už dlouho a nepřekvapilo. Anketa „Můj Vinař roku“ s hlasováním prostého vinného lidu zvolila na špici ZD Němčičky. U těch jsem shodou okolností včera ještě před vyhlašováním chutnal šestici vín z ročníku 2015 a kvalita, ač stylově to jde trochu mimo mne, šla radikálně nahoru a že se budou líbit je ze stylu jasné. Měl jsem v plánu projet si na galavečeru co nejvíce vín která mne v poslední době míjela, ale záhy po ukončení slavnostního předávání cen se mi udělalo tak špatně (a to jsem, prosím, nevypil prakticky nic), že jsem musel utéct domů. Na žádný konkrétní vzorek to ale svést nemohu a nebudu svádět ani na slabost z vítěze soutěže, který pravda zrovna nepatří mezi mé oblíbence :-)

Bubliny jedou! Spotřeba šumivek po světě stoupá (docela slušnou zásluhu na tom má Prosecco, mimochodem), třeba v UK se za posledních pět let zvedla téměř na dvojnásobek! Což mi připomíná, že Champagne z letošního ročníku bude méně, na vině jsou choroby, mrazy, plísně… A asi si pamatujete, že brutálně bylo právě mrazy, kroupami a povodněmi zmasakrováno Burgundsko. Tak před pár dny dostal pořádnou ránu kus Languedocu, hlavně okolo Pic St. Loup.

14067669_1084522894967012_1148660709596023718_n14034817_1083861238366511_4223366587352955186_n

Skleničková pornografie! Aneb reklamní video o výrobě sklenek Zalto :-)

Stuart Pigott přidal další kapitolu do své obžaloby hipsterských sommeliérů z New Yorku a radí, jak bojovat za lahodná vína, místo těch naturálních (polo)vadných sra**k.

Zajímavá teorie… US se natolik odvrátilo od Bordeaux (nejen od velkých drahých jmen, ale obecně), vzhledem k šíleným cenám, že současná mladé generace nadšenců do „craft beer“ a podobných věcí vlastně neměla šanci ho zažít. A otevírá se prostor prodat jim různé menší producenty z oblastí jako třeba Graves, navíc slušně naceněné. Hmmm…

Matt Kramer sepsal pět zásadních pravidel o podávání vína, je to fajn čtení. Mluví o správné teplotě, benefitech drobných rituálů, ale i momentu překvapení či jak pomáhá být štědrý :-)

Komentáře používají Disqus