pátek 26. srpna 2016

108 a družstvo, víno dětem, mapa vinohradů, seriál o vinných podvodech

Riccardo-MarconNa webu Jídlo a radost (jeden z projektů restaurační sítě Ambiente) vyšel dvoudílní rozhovor (část 1, část 2) s Riccardem Marconem, sommelierem restaurace Noma a její nové neformální odnože 108. Zajímavé čtení, ze kterého budou milovníci klasických vinných lístků a odpůrci všech těch moderních a na naturálních (a někdy docela divokých) vínech postavených skřípat zuby. Mimochodem 108 má nyní po sklence Sauvignon blanc 2014 Klasika od Milana Nestarce, je to pro něj myslím dost úspěch. Riccardo byl před pár měsíci v Praze, má totiž částečně české kořeny, i když česky umí jen kus „ovčáci, čtveráci“. A mohli jste ho potkat, jak rozlévá vína na prvním vinném pop-upu Družstva. Což mi připomíná, že pokud nemáte co dělat v pondělí, tak doražte na třetí družstevní akci, bude to zase zábava a navíc na lodi! Sommeliéra z jedné z nejlepších restaurací světa slíbit nemohu, ale pár bezva hostů a fermentovaných hroznů určitě ano. Pít se budou vína Aleše Svatoše, Miroslava Říhy, bude nějaké to nesířené prosecco a růžovka od Jaroslava Osičky, seznámíte se s novým moravským vinařstvím 7Řádků, bude Ota Ševčík a taky frankovka od Ráspiho a ryzlink od Dr. Kauera. Nevím, jestli by vše bez keců prošlo na lístek 108, ale většina jo :o)

alenka

V lednu jsem se tu zmiňoval, jak UK dost přitvrzuje v doporučených limitech konzumace alkoholu. Vypadá to, že limity se před publikováním nezmění, ale rétoriku ohledně celé problematiky prý trochu zjemňují :-) Což mi připomíná článek (díky za tip Viktoru Janišovi), že Británie by se měla vyklidnit ohledně podávání vína dětem. Hodně zajímavé čtení, které mne hned přivedlo ke vzpomínkám na mou distingovanou babičku (na fotce vedle révy, která se pnula po podkrkonošské chalupě) a její pravidelnou odpolední sklenku červeného v křesle a s novinami. Je to jedna ze zásadních vzpomínek z dětství, která dost možná formovala můj pohled na to, čím vlastně ten hrozivý alkohol může být. Nejen tou zapovězenou látkou, kterou se napájíš dokud vše nevybliješ (takový večírkový standart té doby), ale taky součástí nějakého normálního kulturního života. No nic. Tohle všechno mne s dětmi teprve čeká :-)

Mapa vína a vinohradů na webu. Stojí za ní Jan Miklín a Kateřina Gajdošová z Katedry fyzické geografie a geoekologie Ostravské univerzity, pracuje s daty z Ústředního kontrolního a zkušebního úřadu zemědělského. Odrůdy, kde a kolik hektarů, podíl vinic na rozloze katastru, poměry bílých a modrých odrůd a další zábavné údaje (v rámci obcí). Včetně vyhledávání podle tratí. Zábava na dlouhé zimní večery! Teď ještě doplnit i Čechy a nejen Moravu. A do jednotlivých tratí přidat detailní info kdo tam má vinice a kde přesně + informace o svažitosti, podloží… tolik možností rozvoje ;-)

mapy

Americká televize brzy přinese nový seriál Connoisseur. Ten pojednává o podvodníkovi, který se zaměřuje na ty nejbohatší a nejmocnější a prodává jim falešná vína. Do toho nějaké ty pletky s organizovaným zločinem, vyšetřování FBI, vše na pozadí rodinné tragédie v Koreji… ano, tak nějak volně na motivy Rudy Kurniawana (viz články Po stopách padělaných velkých vín s Mr. Conti či recepty na falešná vína). Těším se na dramatické záběry lepení falešných vinět a míchání Romanée Conti! :-) Hlavní roli si střihne John Cho, jeho asi nejprofláklejší role je Hikaru Sulu v novém Star Treku.

Komentáře používají Disqus