čtvrtek 28. července 2016

Zemřel Denis Dubourdieu, sladká vína, sylván a další novinky

Profesor Denis Dubourdieu podlehl ve věku 67 boji se zákeřnou chorobou. Jen krátce potom, co obdržel Řád čestné legie a byl vyhlášen vinařskou osobností roku časopisu Decanter. Spojován je především s oblastí Bordeaux, kde odvedl spoustu práce coby vinař (Doisy-Däene, kde se narodil, a také Clos Floridène a Château Reynon) a konzultant několika desítek vinařství včetně některých top producentů (Château d’Yquem, Cheval Blanc či Margaux). Zároveň šlo ale o významného vinařského výzkumníka, následníka legend jako Emile Peynaud či Jean-Ribéreau Gayon, který má na kontě stovky publikovaných prací a v tisícovkách je citován. Doktorát třeba dělal na čiření a filtraci sladkých botrytických vín, ke kterým měl logicky hodně blízko. Zároveň byl učitelem mnoha současných skvělých vinařů na univerzitě v Bordeaux a později na Institut des Sciences de la Vigne et du Vin, výzkumném a vzdělávacím vinařském středisku, které před sedmi lety založil. Dubourdieu byl jedním z nejdůležitějších jmen Bordeaux posledních desetiletí a ne nadarmo bývá nazýván „papežem bílého vína“.

Což mi připomíná, že Jancis Robinson vyzývá, dokonce prosí, abychom vyzkoušeli více sladkých vín. Je fakt, že jejich prodeje se propadají (řeč je o těch dražších, opravdu kvalitních, nasládlých neharmonických nesmyslů se prodává stále dost a hlava mi to nebere) a je to škoda. Jenže kdy si takové víno doma otevřu, že jo? To se mi už spíš hodí pěkný lehký suchý sylván :-)

W. Blake Gray se na stránkách Palate Press pustil do obhajoby odrůdy Sylvánské zelené. Zabývá se třeba tím, proč dostává málo bodů a má problémy na masových degustacích. Je tam i hezká pasáž: „… opravdový sylván, který můžete pít k večeři, nikdy nedostal ve Wine Advocate více než 93. Cabernety z Napa dostanou 93 bodů, pokud je láhev pod korkem.“ No jo. Kdy naposledy jste si dali sylvánské a odkud bylo? A co vás k tomu vedlo?

Když jsme ale byli u těch sladkých vín… Kanaďan John Chang, zakladatel Lulu Island Winery specializující se na ledová vína, byl prý zadržen celníky v Číně pro podezření z pašování právě ledovek. Ty jsou totiž v Číně docela oblíbené, hlavně jako dárek. Tak kdo ví… na oblibě top Bordeaux a Château Lafite ČR nijak vydělat nemohla, ale jestli teď Číňani začnou skupovat ledovky a slámovky, tak bychom se mohli přiživit :-)

Francouzský designér a architekt Philippe Starck navrhl sklep pro Château Les Carmes Haut-Brion z Bordeaux. Nevypadá to blbě, z venku trochu jako nějaká podivná ponorka :-) Více fotek a další informace v Design Magazínu.

Komentáře používají Disqus