čtvrtek 21. července 2016

Taittinger prezidentem, autentické festivaly, ukradené Barolo…

I v létě se toho okolo vína děje spousta. Kupříkladu Pierre Emmanuel Taittinger oznámil, že přináší novou vizi pro Francii a ve volbách v roce 2017 bude kandidovat na prezidenta. Celkem bych se odvážil odhadnout, čím by tento současný šéf jednoho z nejslavnějších šampaňských domů případné vítězství oslavil. Každopádně je to zajímavý kandidát. To nás nejspíš čekají divočejší jména :-) Ve Francii se každopádně bavíc lecčím, nejspíš kvůli sporu ohledně práv na vysazování odrůdy Sauvignon blanc mimo zavedené apelace na Loiře někdy zlikvidoval hektar mladých výsadeb. A to je přitom docela civilizovaná země. Když tam teda zrovna nevypouštějí cisterny s dovozovým vínem. Ono se totiž ukazuje, že ono superlevné dovozové víno ze Španělska je někdy vydáváno za francouzské. Ale alespoň tam padají jasné pokuty.

Marko Jelič napsal pro BarLife článek o oranžových vínech, fajn čtení. A já zase před nedávnem psal něco málo o vínech z Čech a teď s překvapením zjistil, že text z magazínu probublal také na web Aktuálně. Tak kdyby někoho zajímalo… :-)

Pro příznivce domácích naturálních vín se konají v polovině srpna hned dva festivaly. Festival Autentistů aneb Víno a Perseidy proběhne letos v areálu sklepů ve Velkých Bílovicích (+ v Čejkovicích lze zajet k Petrovi Kočaříkovi) v termínu 12-14. srpna. Paralelně 13. srpna probíhá Festival autentických vín na Moravě aka Autentikfest. Ten se koná v areálu vinných sklepů Tihelňa v Boleradicích. Teoreticky se dá stihnout oboje, že jo. Proč jsou obě „autentické“ akce ve stejný termín je zbytečné řešit, s tím očividně my nic neuděláme.

Pokud někde narazíte na podezřele levné Barolo od vinařství Armando Parusso nebo Cordero di Montezemolo tak vězte, že obě vinařství byla v nedávných dnech vyloupena a přišla o několik set bedýnek špičkových vín.

Jak objednává víno vinný nadšenec a jak běžný konzument? W. Blake Gray docela pěkně sepsal svou situaci. Jaká je ta vaše? :-) Což mi připomíná, že Matt Kramer sepsal otevřený dopis normálním milovníkům vína, tedy pokud nějací existují.

Komentáře používají Disqus