čtvrtek 7. července 2016

Burgundský pinot, moravský veltlín

Dominique Laurent se úspěšně živil jako cukrář, ale postupně se přeorientoval na víno, dnes je to docela známý burgundský négociant, byť nejde o žádnou velkou firmu. Zpočátku se trochu neblaze proslavil něčím, co by člověk čekal spíše v Bordeaux nebo nějakém novosvětském regionu, použitém „200 % nového dřeva“, přetočením vína se vším všudy po pár měsících zrání z jednoho nového sudu do dalšího. Dnes dokonce sudy, jejichž výrobu si dobře hlídá, prodává. Každopádně v sortimentu měl a má vína z velmi starých parcel i špičkových poloh, z nízkých výnosů, často maličká množství připravovaná s minimem zásahů, kvalitní kousky (i tím dřevem) tučnějšího stylu. Já ale otevíral základní mladičký Bourgogne Pinot Noir 2014. Mírně tmavší pěkná rudá barva. Čerstvé a mladé ve vůni, docela efektně peckovinově ovocné, trochu herbální „marihuana“ linka, mineralita, energie. Suché, trochu trpčeji svíravé, s moc pěknou šťavnatou ovocností a hodně dobře postavené, delší, nadprůměrně povedené Bourgogne na začátku cesty. Poslal bych to spíš do lepšího vesnického Côte de Nuits. Určitě tomu prospěje nějaký ten rok v lahvi. Cena u Domaine R&W se blíží pěti stovkám.

Skončil mi doma vzorek Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr suché z vinařství Vladimír Tetur. Čerstvá, mladá, svěží ale poměrně koncentrovaná vůně připomínající žluté ovoce, dotyk citrusů, krémovost a jemně kořenitý pepřový tón. V chuti suché jen s jemným dotykem cukru dodávajícím plnost, středně plné, s dobrou kyselinou, koncentrované a delší, opět žluté ovoce, uhlazenější efektní výrazné víno s minerálním tónem v dochuti. Velmi pěkné, seriózní veltlínské, i přes tu tučnost rozhodně ne utahané. Přijde mi, že Tetur má ta vína čím dál lepší. Ještě mají z ročníku spontánně kvašený veltlín sur lie z dubového sudu, to by mne zajímalo dost.



Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails