středa 18. května 2016

Naturální růžové bubliny a nabušený Furmint

Biodynamik Franz Strohmeier, Štýrsko, odrůda Blauer Wildbarcher proslavená růžovým vínem Schilcher s opravdu brutálními kyselinami, Rosé Schilchersekt připravený úplně bez síření a jako Brut Nature, bez dozáže. Kaly normálně odstřeleny, v lednu 2014, přesto by asi leckdo z parametrů výše čekal nějakou velkou divočinu. A ono ne. Oranžovo-růžová barva, na úvod až extrémní pěna, lehce zabarvená do růžova, pevná. Vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvá, efektní vůně, trochu toastová, drobné červené ovoce, jahoda, mineralita, s jemnějšími zábavnými odbočkami. Suché, velmi výrazná kyselina a poměrně přísný projev, ale není to neharmonické, výrazná mineralita, toastovost, červená ovocnost, výborná délka, bezchybná pitelnost. Zábavné, tvrdé ale seriózní, zajímavé charakterní bubliny. Užil jsem si je už dříve, ale další zrání v lahvi tomu jen pomohlo. Moje poslední láhev to byla :-( Veltlín ještě má, byť o pár desítek korun podražilo, ale musím ověřit zda jde o stejný ročník. Jako děsně mne baví leckterá současná trendy pét-nat vína (v podstatě vína, která dokončí prvotní kvašení v lahvi, obvykle ponechávaná i s kaly), ale tohle nepovažuji za méně přírodní a komplexitou je o třídu dál. Což mi připomíná, že jsem furt nedodělal report z degustace naturálních Champagne. Polepším se!

Už je to nějaký ten pátek, co jsem tu měl článek k Furmintu vinařství Balassa István z top vinice Szent Tamás, v mezičase jsem Tokaj navštívil, napil si hromadu dalších suchých furmintů a i k nim něco sepsal. A odhodlal se od vinaře zakoupit i ještě o chlup dražší Furmint Betsek 2011, taktéž ze sortimentu Vinorum, opět víno z jedné z top tokajských poloh (měl jsem tu z ní klasický slaďák). Víno je uloženo v nové tokajské lahví pro suchá vína, moc pěkně vypadá, s kovovou záklopkou a celokorkem. Celkem vzniklo 1305 číslovaných kousků. Krásná, efektní nazlátlá barva. Dost expresivní a již trochu zralejší aromatika, exotičtější ovocnost, mírně tropické, hruška máslovka, dotyk medu, netradiční tón lesních jahod. V průběhu dní se mění, ale efektní koncentrovaná ovocná zůstává. Suché, plné, koncentrované, s výraznou kyselinou a fajn minerální linkou, trochu zakulacené, výraznější alkohol, efektní ovocnost, delší. Není to nevyvážené, ale na mne je toho všeho nějak moc, vlastně mne to trochu unavuje. Možná je na vině i dost suchý a horký ročník. Jinak řečeno mnozí z toho budou naprosto nadšeni a půjde pro ně o ideální víno, nejspíše ti samí, co by mi sekt výše omlátili o hlavu jako kyselinu, co jim rozežrala ústa :o)

Komentáře používají Disqus