čtvrtek 5. května 2016

Dva značně odlišné biodynamické ryzlinky

Vypadá to, že dnes se zase vrátí teplé jarní dny, čas nalít si trochu ryzlinku. Kupříkladu úplně základní ze slavného biodynamického vinařství Dr. Bürklin-Wolf z Pfalze, mix různých vinic okolo obcí Forst, Wachenheim, Ruppertsberg a Deidesheim, jakostní Riesling trocken 2014. Bürklin-Wolf je jednou z německých ryzlinkových špiček se specializací na suchá vína, pionýři biodynamiky, už od roku 2001 navíc označující svá vína především dle původu, konkrétních vinic, spíše než přívlastkovým systémem dle cukernatosti. Tenhle základ je uložen v klasické protáhlé lahvi a pod šroubovým uzávěrem, ale používají ho i na některé vyšší řady. Má světlejší citronovou barvu a bezva čerstvou vůni jen s náznaky zrání, trochu reduktivně zaprděnou a vyžadující rozdýchání. Meruňka, dotyk citrusů, herbální linka, minerální tóny. Suché, středně plné, s parádní kyselinou a šťavnatostí, řízné, dobře postavené, skvěle pitelné. Prospěje tomu ještě nějaký čas na lahvi, teprve teď to začíná být přístupné, před pár měsíci to byla dost nepřístupné. Každopádně fajn chlastací osvěžující ryzlink s něčím navíc. Bohužel běžně stojí u 1er Wines přes tři stovky a to je docela dost. Ale Bürklin-Wolf se s tím obecně dvakrát nemaže a z cen jejich top poloh Kirchenstück či Pechstein je mi do pláče. Teda není to záplava slz jako u špičkového Burgundska (nebo když v závěru filmu odlétá E.T., třeba), ale furt nic moc.

Druhá flaška je odskok úplně jinam. Geograficky i stylem vína, společná zůstává odrůda a biodynamické vinaření. Nikolaihof, jedna z legend oblasti Wachau, Vom Stein Riesling Federspiel 2006. Víno z jedné z jejich nejlepších poloh, lahvované až v dubnu roku 2014, do té doby leželo ve velkém starém dřevě. Existuje ještě varianta lahvovaná už v roce 2007 jen po půl roce zrání, když nevíte co hledat (značku vlevo nahoře nad N) tak vypadají prakticky stejně, čekal bych jasnější informaci alespoň někde vzadu. Klasická protáhlá láhev a šroubový uzávěr. Tmavší žlutá barva. Nazrálejší, bohatší vůně. Trochu toastové, krémovost, petrolej, mineralita, meruňkovice, černý ledový čaj s meruňkami, trocha koření, dost se mění ve sklence a vyvíjí do různých zajímavých odboček. Suché, čisté, moc fajn kyselina, zralost, délka, vyvážené, stále energické a vlastně docela čerstvé, neutahané, zábavné. Charakterní víno, které dřevo nepřebilo, velmi zajímavé. Dovezl Veltlin, zda ještě mají netuším.

Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails