čtvrtek 21. dubna 2016

Smutně z Burgundska, nové značení crémantu a nejlepší sommeliéři světa

Smutné zprávy z Burgundska. Příjmení Gros je především v obci Vosne-Romanée docela obvyklé, nese jej hned několik příbuzenstvím spojených domén. Tři z nich – Domaine Michel Gros, Domaine AF–Gros a Domaine Gros Frère & Sœur – nyní vedou děti Jeana Grose, jedné z důležitých osobností burgundského vinařství druhé poloviny dvacátého století. Právě Jean Gros před pár dny, ve věku 88 let, zemřel. Jen pár dní předtím zasáhlo oblast Mâconnais dlouhé a intenzivní krupobití, v tuto část roku poněkud neobvyklé. Nejvíce jsou postiženy vinice v okolí Pruzilly, Chasselas, Fuissé a Solutré (a také část Beuajolais, hlavně Saint-Amour a Juliénas). Jak stoupací ceny burgundských vín, tak právě Mâconnais se stává jedním z těch míst pro hledání zajímavé kvality za stále slušné peníze. Letos to možná bude s úrodou horší.

Crémant, bubliny vyrobené klasickou šampaňskou metodou ale z jiných francouzských regionů než je Champagne, mohou být skvělé pití s velmi slušným poměrem ceny a kvality. Hlavně ty z Jury umí být špičkové, na druhé místo bych dal Burgundsko, ale i ty z Alsaska či Loiry (o Savojsku nemluvě) jsou bezva. V Burgundsku jsou bubliny dost důležité, vzniká jich tam teď ročně zhruba 17 milionů lahví, a vyústilo to i ve vytvoření nového systému označování kvality. Pokud na flašce najdete Eminent, tak to znamená, že víno zrálo na kalech v lahvi nejméně dva roky (běžná podmínka pro burgundský crémant je devět měsíců). Vyšší stupeň Grand Eminent už znamená tři roky zrání, že v lahvi je u bílého jen Pinot Noir a/nebo Chardonnay (= žádné Aligoté, růžovky ale mají povolenu příměs Gamay) a povolena je jen kategorie Brut a ty s ještě menší dozáží. Jo a taky je povinná alespoň tříměsíční pauza od degoržáže po uvedení na trh. Uvidíme, jak se to celé ujme. Bublin, které splňují podmínky, je už nyní dostatek.


Před pár dny proběhlo v Argentině mistrovství světa sommeliérů, které se koná každé tři roky, letos s rekordní účastí 61 profesionálů ze všech možných koutů planety. I Česká Republika měla své želízko v ohni, do Mendozy odcestoval Jakub Přibyl, ale bohužel se neprobojoval přes úvodní slepou degustaci (překvapivě jen dvou vín a čtyř destilátů), teoretický test a praktickou ukázku servisu do patnáctičlenného semifinále. I tam se opět soutěží ve slepé ochutnávce vín i destilátů, servisu včetně práce s problematickými zákazníky, klasiky v rozlévání kompletní magnum lahve bublin přesně stejně do 15 sklenic bez možnosti se vracet, párování jídla s vínem a sestavování vinného lístku, rozpoznávání fotek vinařských osobností či vinařství (nebo taky mšičky révokazu) a hromadě dalších teoretických znalostí i poněkud obskurního charakteru (Decanter uvádí například nutnost vyjmenovat všechny apelace v Belgii či, přeci jen trochu normálnější dotaz, všechny německé vinařské regiony zákeřně od nejmenšího po největší) a dalších disciplínách. Vítězem se stal již dříve na jiných akcích velmi úspěšný Švéd Jon Arvid Rosengren (web), už nějakou dobu pracující v trendy baru v New Yorku. Pro zájemce doporučuji třeba jeho článek o naturálních vínech, zajímavé čtení (pokud na to nemáte čas, mrkněte alespoň na závěrečné tipy, je to sice skoro tři roky staré ale i dnes by se i u nás mnohým hodilo). Druhé místo obsadila Julie Dupouy z Irska, na třetím se umístil Francouz David Biraud, čtvrté obsadila domácí Paz Levinson a páté Elyse Lambert z Kanady. Pokud dobře počítám, tak v top pětce převažují ženy! A to je pěkné :-)

Komentáře používají Disqus