pátek 29. dubna 2016

New American Tasting

Program nedávného výletu do Londýna byl docela nabitý, rozuměj různé bary a taky pár fajn restaurací, ale podařilo se mi vměstnat i řízenou degustaci. K naturálním vínům z USA se zde příliš snadno dostat nejde, leda když je někdo nakoupí přímo tam a uspořádá ochutnávku, na trhu jsou dostupné především supermarketové kousky z průmyslové velkoprodukce a pak pár slavných jmen, ale tamní nová vlna je prý velmi zajímavá a hnutí jako „In Pursuit of Balance“ představuje výrazně odlišná vína než nabušené cabernety & spol. Akce v malém sympatickém vinném baru The Remedy mne nalákala na americkou frankovku, která k mému zklamání nakonec v degustačním setu nebyla (ale možná se mi podaří jednu flašku vyzískat), šestice prezentovaných vín přesto stála za pozornost. Prezentoval je Douglas Wregg z Les Caves de Pyrené (web), velkého dovozce vín z celého světa právě s velkým důrazem na naturální produkci (a organizátoři populárního Real Wine Fair), jejich The Alternative Natural Wine Manifesto si můžete přečíst v katalogu vín (PDF) a myslím docela dobře shrnuje přístup, se kterým Doug vína prezentoval. Mluvil detailně a nadšeně o jednotlivých vinařích, které zná osobně a byl u nich, o historii jednotlivých vín a tak. Já do podobných detailů zabíhat nebudu a spíš si zde odložím své poznámky, pro budoucí referenci. Dostupnost těchto vín, mimo UK a část USA, je prakticky nulová, takže coby nákupní tip to asi nikomu stejně moc neposlouží.

Ovum „Off The Grid“ Riesling 2014 (Illinois Valley, Oregon) pochází, jak už název napovídá, z okrajové části Oregonu, hodně na jihu. Pomalá fermentace, devět měsíců to trvalo, v betonových vajíčkách. Ale stejně tam zůstala trocha cukru a víno kvůli tomu prošlo decentní filtrací. Citronová barva, vůně zajímavý mix zralého jablka a citrusů, vlhká vápenitá zeď. Spíše suché, s výraznou kyselinou, fajn ovocnost – malvice, sušené meruňky. Do toho květinová linka. Noc zásadního, ale fajn a pije se dobře.

Golden Cluster 2013 'Coury' Old Vine Sémillon (Willamette, Oregon) je mikroprodukce, jen šest set lahví. Lehce zlatavá barva, trochu hutnější a pocitově až mírně likérová vůně, hrušky, staré dřevo, jasný dotyk botrytidy, žampiony. Suché, opět trochu likérový pocit, kulatější, dost kyseliny, dobrá délka, zajímavé.

Ambyth Estate Priscus White 2013 (Paso Robles, California) připravuje původně chovatel ovcí z Walesu, prakticky v poušti a bez zavlažování, z odrůd Grenache blanc, Marsanne a Viognier. Jako bonus v terakotových amforách. Na první pohled a přivonění kalný oranžový cider, divočejší a hutnější. V chuti suché, s výraznou kyselinou a značnými tříslovinami, dlouhé. A překvapivě minerální, strukturované a chuťově fakt výborné. Docela překvapivé, ten rozpor mezi vůni a chutí, jedno docela obyčejné a druhé velmi nadprůměrné.

La Clarine Farm Jambalaia Rouge 2014 (Sierra Nevada Foothills, California) pochází z vyšší nadmořské výšky, až tisíc metrů, z biodynamické (nebo něco ještě dál…) produkce na vulkanické půdě, odrůdově jde o divočejší „viniční směsku“ odrůd Mourvédre, Grenache, Marsanne a kapky odrůd Fiano a Arneis… Světlounká barva. Velmi výrazně aromatické, peckovinově ovocné, nesířeně živé a lehce funky. Suché, svíravé, s výraznější kyselinou, divočejší, takové to teď hodně oblíbené naturální lehké červené, ale... :-) Za ty peníze, já vám nevím.


Clos Saron Blue Cheer 2014 (Yuba County, California) pochází z velmi starých pravokořenných výsadeb, Cinsault někdy z roku 1880 a Carignan o zhruba 15 let později. Takže výrazně přes sto let. Pěstováno bez zavlažování. Nohama šlapané hrozny, kvašení v otevřené kádi, žádné přídavky (krom trochy siřičitanů při lahvování) ani nic odebráno (= bez filtrace a čiření), zrání ve starých neutrálních dubových sudech. Velmi pěkná rubínová barva. Divočejší vůně, vápenitá, červené peckoviny, zábavně čerstvá. Suché, čisté, bezva kyseliny a šťavnatost, délší. Peckovinové, čisté, minerální, strukturované a perfektně pitelné. Vůně by potřebovala jiné sklo a více prostoru, každopádně tohle bavilo dost.

Kelley Fox Mirabai Pinot Noir 2013 (Oregon, Dundee hills) extrémně světle červená barva. Trochu zaprděná vůně, potřebovala vzduch. Čaj „lesní směs“, červená ovocnost, lehce herbální pikantnější tóny. Suché, čisté, s fajn kyselinou, decentně svíravé, červeně peckovinové, lehounké, ve své jednoduchosti poměrně elegantní. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale vypil bych s chutí.

Závěr? Dobrý, ale po pravdě jsem čekal trochu víc, dostal jsem slušná vína často s fajn příběhem, ale ta v obdobném stylu a kvalitě z Evropy koupím asi levněji a dostanu se k nim snáze :-) Za mne vítězem Clos Saron Blue Cheer, to bych pil doma s chutí. Cena v USA je $35, tedy v přepočtu více než osm stovek, a to je (i s příplatkem za 100+ let staré keře a celým příběhem vinařství) docela hodně.

Komentáře používají Disqus