pátek 1. dubna 2016

17 litrů denně, láhev s WiFi, Čína, oteplování…

Nejsem žádný velký šprýmař, takže rádoby vtipný aprílový text vynechám. Místo toho vás odkáži na článek „Jak rozpoznat bílé víno od červeného i se zavřenýma očima, vysvětluje moravská degustátorka“, který vyšel na webu Hospodářských novin. A bohužel už před pár dny, na 1. dubna ho svést nejde. V životě jsem o víně a věcech kolem něj prohlásil už spoustu nesmyslů, za leccos bych si nafackoval, ale že tohle redaktor nesestřelil mi hlava nebere. A jako někoho, kdo pro HN v minulosti napsal desítky článků, i vyloženě mrzí. „Moravská odbornice na víno“ Libuše, které rozhodně nechybí sebevědomí, pobavila nejen mne, ale jak tak sleduji sociální sítě i hned několik vinařů. Možná za její výroky může spousta vypitého vína. Pokud totiž správě počítám, vzhledem k věku a velikosti sudu o kterém mluví, tak jede hezkých pár litrů denně! Jelikož očividně myslí zásadní sud v Mikulově spíše než ve Valticích (tohle je ovšem jen drobnost, v kontextu dalších výroků), a pokud na plnou spotřebu najela zhruba v patnácti a předtím se krotila, tak to stejně vychází na nejméně 17 litrů denně! Vzhledem k tomu, že na koštu údajně není problém za půl dne ochutnat třicet vzorků objemu jedné deci, tak asi fakt jede jinou ligu než my, běžní smrtelníci :-) Pro pobavení článek rozhodně doporučuji, pro rozšíření obzorů o víně spíše není nutné. Na ilustračním fotu opatlaná degustační sklenka s deckou vína bez jiskry.

Pokud jde o košty a další výstavy, o kterých je v článku řeč, tak těch teď bude spousta! Rychlý přehled najdete tady, každý si vybere :-) Což mi připomíná, že kalendář degustací a podobných aktivit v Praze je opět aktuální, duben vypadá dobře. Pokud víte o čemkoliv dalším veřejném vhodném k doplnění (i neveřejném, co by mne mohlo zajímat ;-), tak určitě pište!

Pivo uvařené za pomoci mikroflóry (kvasinek) z vagíny modelky Alexandry Brendlové. To taky není apríl, bohužel. Na projekt polské partičky můžete sami přispět, zatím to na úspěšné financování úplně nevypadá. V poslední době mi přijde, že se „craft beer“ hnutí dostalo do úzkých a už fakt neví, co všechno do svých výtvorů nacpat. Království za dobře udělaný ležák! :-)

Kuvée, vinná láhev s displejem a WiFi, ve které vydrží víno otevřené i měsíc. Tak nevím… vzhledem k tomu, že do zařízení se vkládají speciální hliníkové sedmičky a ne normální lahve, mi to moc praktické nepřijde. Ale třeba to mají vymyšleno dobře a cílovka je větší než se mi zdá. V tomto ohledu mi přijde o dost praktičtější Coravin. Nebo, pro domácí použití úplně v klidu, víno přelít do menší lahvičky hezky až po hrdlo (mám doma různé velikosti) a uložit za nízké teploty. Pokud si chcete udělat radost, tak můžete místo toho z lahve odsávat vzduch či zastříknout hladinu plynem z plechovky (obvykle nějaká směs s Argonem) pro dobrý pocit, že jste udělali něco víc, ale menší lahvička prostě stejně funguje nejspolehlivěji.

Čína je teď ožehavé téma a návštěva jejich prezidenta krásně ukázala křehkost demokracie v naší zemi, policie bude mít ještě co vysvětlovat. Každopádně nedávno jsem tu psal o investicích Číny v Bordeaux, ale děje se to i naopak. A velcí hráči nejen z Francie jasně cítí, jaký je potenciál tamního trhu i „terroirů“. Čínská vína už začínají vyhrávat soutěže a je jen otázkou času, kdy tamní červená a časem i šumivá a bílá ovládnou zahraniční trhy ;-) Pěkně se o aktuálním vývoji rozepsala Jancis Robinson.

To, že se na planetě minimálně v posledních dvaceti letech znatelně oteplilo, nelze popřít. A extrémy posledního roku se opakují stále častěji, ostatně už první letošní měsíce jsou rekordní způsobem nepříliš optimistickým (= letos už tu klimatizaci před létem asi fakt budu muset nechat nainstalovat). Už leden se předvedl a únor na tom byl ještě o kus hůře. Projevuje se to logicky i na víně. Pro některá místa to snadno může znamenat, že ubude komplikovaných ročníků a v průměru se kvalita zvedne. Pro jiné oblasti to naopak přináší komplikace, hrozny dozrávají moc brzy a vyváženost předchozích let chybí. Čas vysadit teplu odolnější odrůdy? Teda samozřejmě pokud trend bude pokračovat, že jo… Tempranillo v Burgundsku nechci! ;-)

Komentáře používají Disqus