úterý 23. února 2016

Moravský Sauvignon, kalné Prosecco a 2x Španělsko

Dostalo se mi do rukou další fajn víno z Vinařství Piálek & Jäger (web), konkrétně Sauvignon 2015 moravské zemské víno. Burgundská láhev s celokorkem. Viněta napovídá „kravák“, tedy původ hroznů na viniční trati Kraví hora u Nového Šaldorfu, ale nic takového na vinětě uvedeno není. Citronová žlutá trochu výraznější barva. Čerstvá, energická svěží vůně, zelené jablko, herbální tóny, černý bez, čisté, příjemné. Suché, lehčí až středně plné, s bezva kyselinou a šťavnatostí, dobrá délka, výtečně udělané, skvěle pitelné. Nekomplikovaně zábavný osvěžující Sauvignon. Není značeno jako Kravák ani jako VOC Znojmo a vůbec nemá jejich obvyklou ambaláž, musím dohledat o co přesně vlastně jde. Ale víno dobrý.

O víkendu jsme vyrazili okouknout nově otevřenou zmrzlinárnu na Vinohradech, kterou zde provozuje proslavené zmrzlinářství 2AD rodiny Hrivňákových, a jako dobrý :-) Specialita v podobě vanilkové podávané s maldonskou solí a olivovým olejem stojí rozhodně za pozornost, stejně jako běžná nabídka (parádní maracuja, moc mne baví jogurtová). A cestou jsme se ještě zastavili na sklenku osvědčeného kalného prosecca v nedaleké Prosekárně a další láhev jiného si odnesli donů. Italské vinařství Corvezzo, Terre di Marca BIO Prosecco DOC Treviso Frizzante „rifermentato in bottiglia“, jejich čerstvá akvizice, po lahvi za 244 Kč. Je to stoprocentní odrůda Glera, víno naprosto suché, ponechané dokvasit v lahvi a tedy s dávkou usazených kalů (které si můžete ve víně rozmíchat nebo ho opatrně nalít bez nich, viz starší článek), s dost nízkým alkoholem 10.5 %. Kalá fakt hodně, pěkně vytrvalé perlené. Poměrně expresivní aroma hlavně do ovocných tónů, hruška, broskev, pomelo, krémovost. Suché, lehké ale s fajn kyselinou a důrazem, decentní hořčina, fajn délka a zajímavá struktura. Nic vyloženě složitého, ale víno které se pije samo a jde si s ním dobře hrát. Casa Belfi je určitě lepší, ale tohle též stojí za pozornost.

Nedávno jsem se tu zmiňoval o různých způsobech degustačních popisů a jak to zmákla tchýně. Postupně se propíjím šestí vín z řady Manifiesto, které mi popsala. Její „dobré, ANO“ jsem tu měl nedávno, nyní otevřel Manifiesto No. 2 „Àngel Teixidó“ 2013 („silnější, na spaní, ani ne“) a také Manifiesto No. 1 „Juan Jésus Valdelana“ 2013 („výborné, ANO“). Àngel má původ v oblasti Montsant, vinařství Celler de Capçanes. Tempranillo 30 % + Merlot 20 % vinifikováno společně a zrálo v betonu, k tomu Cabernet Sauvignon 20 %, Samsó 15 % a Garnacha 15 %, školeno zvlášť ve francouzských a amerických sudech. Temná barva. Výrazná vůně, temně zrale ovocná, trošku zatěká, výrazná živočišná linka. Intenzivní, plné, suché, sladší tříslo, koncentrované, tmavě ovocné, živočišné. Nabušenec solidní, ale nic zásadního. „Der Raffinierte!“ bych tomu rozhodně neříkal :-)

Juan Jésus z Bodegas Valdelana je Rioja, staré keře Tempranillo 95 % a zbytek Graciano, pět měsíců v nových francouzských Allier barrique sudech. Tmavá barva, fialový tón, ale ne nějak hutné. Čerstvá, ovocná, přímá výraznější aromatika, na pomezí červených a tmavých peckovin, vanilka. A k tomu strašně divná a rušivá „saponát“ linka, která neodvanula ani po několika dnech. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté, přímé ovocné, skvěle pitelné, s měkčím tříslem, dobře zapracovaným dřevem, fajn délka. Dobře pitelné, vyvážené, fajn víno. Ale ten jar ve vůni nechápu a dost by mne zajímala jiná láhev. U prodejce má podtitulek „Der Elegante!“ a po pravdě opravdovou eleganci si přeci jen představuji ještě trochu jinak. Zatím tedy stále vede „Der Gereifte!“ Isabel. A pokud jde o zkratkové popisy od tchýně, tak docela panuje shoda (nebýt saponátu) :-)

Komentáře používají Disqus