čtvrtek 28. ledna 2016

Tschida, chlastací červená a rodinný rozpočet

Včera jsme se sešli na menším domácím vinném posezení, ochutnali jsme a vypilo toho docela dost a o pár vínech se asi ještě zmíním, ale hlavním bodem programu a důvodem setkání byla čtyři červená vinařství Christian Tschida z Ilmitzu, jedné z naturálních špiček a „enfant terrible“ Burgenlandu a Rakouska obecně. Debata se u všech vzorků točila v zásadě okolo dvou zásadních témat. Jak jsou ta vína výborná a „chlastací“, s jakou lehkostí do nás padají (asi i díky tomu, že alkohol je na normálních 12.5 %) a máme chuť pít je velkými doušky a ve velkém množství. A s tím související vysoké ceny, které podobnou zábavu poněkud limitují. A to navíc vinař ušetří, protože nečiří, nefiltruje, skoro nesíří… :-) Řešili jsme, stále dokola a bez výsledku, co je vlastně moc peněz za podobně „žíznivé“ pití, byť to nejsou žádná jednoduchá vína a rozhodně je na nich co zkoumat. Jak existuje ochota dát skoro tisícovku za normální neročníkové a nijak komplexní šampaňské (potažmo kolik dneska stojí normální Burgundsko), ale u zábavného červeného Rakouska je podobná cena najednou odrazující. Nic jsme nevyřešili, samozřejmě, tohle řešení nemá. Za sebe mohu říct, že jednou za čas bych byl těch 40-50€ za Tschidu ochoten vysolit, a nejspíš bych si ho pil sám a nedělil se :o)

Kapitel I 2013 je vstupní červené vinaře, první kapitola, směs Zweigelt a Cabernet Franc školená ve větších sudech, 500l a dvojnásobek, částečně nových. Tmavší barva, trochu fialový tón. Mírně divočejší a zemitější vůně, dotyk čokolády, postupně čím dál více šťavnaté tmavé peckoviny. Suché, středně plné, výrazné kyseliny a svíravost, dobrá délka, postupně nasládlejší ovocnost, sympatické příjemné pití. Domkapitel 2013 je stejná odrůdová směs, dva roky v 1000l sudech, výběr starších keřů. Krásně šťavnaté tmavší ovoce, energické, čisté v chuti, středně plné ale s jakousi těžko popsatelnou lehkostí při dostatečném důrazu, vyvážené, pěkné třísloviny a bezva kyseliny v harmonii, již nyní parádně pitelné a vyloženě svádí klopit to, ale zároveň nabízí dost ke zkoumání a má potenciál mnoho let zrát a vyvíjet se. Skvělá věc, o třídu lepší než Kapitel I. Zde už cenová kategorie těch 40 až 50 EUR, první kapitola stojí polovic.

Felsen I 2013 je čistá Frankovka, dva roky ve tisícilitrových sudech. Sladší ovocnější vůně, peckoviny, dotyk kořenitosti, poměrně efektní. Suché, středně plné, s výraznějšími kyselinami a tříslovinami, poměrně dlouhé. Zase svádí pít, prostě pít. Možná proto je těch vín tak málo k dispozici a málokdy narazíte na starší ročníky, vypijete se to :-) Felsen II 2012 trochu nečekaně čistý Syrah, tři roky ve velkých 1000l sudech, část nová. Tohle je fascinující kousek. Na úvod trochu sevřenější aromatika a potřebuje, oproti těm ostatním, více vzduchu a rozhodně ještě zrání v lahvi. Tmavá divočejší ovocnost, mineralita, drcené kameny, dřevo, lehká divokost, jakoby trochu chladnější a odměřenější. V chuti parádní kyseliny, pěkné tříslo a svíravost. Šťavnaté, strukturované, delší, minerální, zajímavé, energické, lehkost a zároveň je tam toho kupa. Osobité, zajímavé víno, žádní moderní explozivně ovocný Syrah, spíše starosvětský kousek na delší trať. Baví velmi, společně s Domkapitel pro mne víno večera.

Komentáře používají Disqus