čtvrtek 7. ledna 2016

Chutný španělský manifest

Zase jsem se jednou nechal zlákat marketingem. Nápad to sice není úplně originální, ale realizován je fakt pěkně. Skoro si říkám, že něco podobného by mohlo mít úspěch u nás, kdyby se toho chytil schopný prodejce a dal dohromady skupinu dobrých vinařů z různých částí republiky. Projekt se jmenuje Manifiesto. Šest slušných španělských vinařů ze šesti různých apelací, každý představuje víno nejvíce vyhovující jeho povaze a místu, na kterém hospodaří. V jednotném stylu lahví, vždy s výrazným jménem vinaře a stylizovanou fotografií, jménem apelace a příslušností do Manifesto řady. Jednotlivá vína jdou koupit samostatně za necelých jedenáct euro kus, ale primárně jsou zamýšlena coby sada, která byla v Německu v nabídce po dvou kusech od každého vína za 79€ (= šest a půl eura za láhev). Začal jsem vína postupně odpíjet a zahájil s Manifiesto No. 4 „Isabel Galindo“ 2009 značeném jako „zralost“, odrůdou Garnacha ze starých keřů (až sto let) v bioprodukci, z vyšší nadmořské výšky okolo 800 metrů v apelaci Vinos de Madrid, vínem školeným rok ve francouzských barrique sudech. Tohle se po jednotlivých lahvích následně vyprodalo jako první a už bylo nahrazeno ročníkem 2010, takže jsem se logicky dost těšil.

Isabel Galindo, propagátorka ekologického zemědělství a minimálních intervencí ve sklepě (= spontánní fermentace, bez čiření a filtrace atd., pokusně pracuje i s víny bez síření), pracuje ve vinařství Las Moradas de San Martín a zároveň dokončuje doktorskou práci na téma polyfenolů v odrůdě Garnacha, takže by o ní asi měla něco vědět :-) Tmavší granátová barva. Vůně na úvod sevřená a víno potřebuje se rozdýchat. Postupně červené ovoce, trochu rybízu, hutnější, zralejší, až směrem sušené plody, rozinky, trochu marmeláda, ale přesto nepůsobí nějak těžce. Plná výrazná chuť s výraznějšími tříslovinami, zralé, strukturované, červené ovoce, šťavnatost díky bezva kyselině, delší dochuť, minerální linka. Přes 15 % alkoholu není těžké a velmi dobře se pije. Hodně solidní kousek, který má ještě leccos před sebou, a v přepočtu za méně než dvě stovky je to paráda. Tak doufám, že i další vína budou dobrá a tohle nebyl jen výjimečný úspěch :-)

Mimochodem když jsem zmiňoval ten vysoký alkohol… jeden oblíbený vinný blogger v USA zrovna sepsal otevřený dopis, kterým vyzývá ke korektnímu značení obsahu alkoholu na tamních vínech. Mají to totiž o hodně volnější než Evropa. Pro mne je tenhle údaj dost důležitý, a opakovaně jsem tu psal o krásách lehčích červených a vyjadřoval jistý odpor k číslům jako 14.5 – 15 u vín z klasických regionů typu Burgundsko nebo Bordeaux. Samotné číslo ale zdaleka neprozradí vše, v posledních letech jsem pil tolik výrazně alkoholických kousků, vín nijak těžkých a snadno pitelných, u kterých nepozoroval ani nejmenší záchvěv disharmonie. Přesto jistě dává smysl, aby byl obsah alkoholu na lahvi +/- správně a ne cokoliv z rozsahu 11-14 % (resp. 14-16), jak je možné v USA.

Komentáře používají Disqus