středa 30. prosince 2015

Chytré vinice, ukradená DRC, fajn naturální čtení

Na webu Intelu si můžete přečíst o SmartVineyard, autonomnímu sběrači klimatických dat určenému do vinic. Jeho výhodou by měla být snadná instalace přímo vinařem a on-line přenos všech důležitých informací. Do systému lze nalít i data o tom, jaké postřiky a kdy jste aplikovali a specifické informace o lokalitě, matematický model by pak měl umět předvídat a radit. Po pravdě nejde o nic vyloženě unikátního, různých meteostanic lze pořídit spousty i u nás už nějaký ten pátek funguje systém autonomních meteostanic AMET. Vinice od Francie, přes Austrálii až po Chile jsou narvané senzory všeho možného infra, ultra a tak. Kvalitního vinohradníka a jeho znalosti to zatím určitě nenahradí, balík relevantních dat vždy při ruce se ovšem hodí. Každý technologický pokrok se počítá, že jo. Autonomní meteostanice radící kdy stříkat, drony monitorující stav vinice… pokrok nezastavíš :-) Úplně vidím chudáka vinaře na dovolené, jak koutkem oka furt kouká na chytrém telefonu, co se mu ve vinicích děje, a po ránu dálkově startuje z postele na druhém konci světa dron na kontrolní oblet…

Pokud náhodou narazíte na podezřele levnou nabídku lahví z Domaine de la Romanée-Conti, konkrétně Echezeaux nebo Romanée-Conti 2012, pak vězte, že to výjimečně nemusí být padělek, ale autentická vína. Jednatřicet bedýnek, původně určených státnímu distributorovi v Kanadě, totiž bylo ukradeno ve francouzském přístavu Le Havre. Ke krádeži došlo už v říjnu, ale přišlo se na ni až při převzetí kontejneru v listopadu. Vinařství rádo ověří sériová čísla jakékoliv lahve/bedýnky v prodeji a v případě, že půjde o ukradená vína, je spíše nechá převzít policií. Žádné z vín jsem se kupovat nechystal, ale možná začnu pátrat po nabídkách, třeba za objev dostanu odměnu :o)

Jamie Goode sepsal další povedený článek o naturálních vínech, potažmo psaní o nich, docela dost rezonuje s mými názory. Ať už jde o přirovnání průmyslové versus rukodělné sýry nebo sekci o tom, zda psát i o masovkách pro davy nebo čistě věcech, které vás nějak vzrušují.

Komentáře používají Disqus