úterý 10. listopadu 2015

Tak vypadá mladá milerka na svatého Martina

Tak-vypadá-mladá-milerka-na-svatého-MartinaTak zítra to zase vypukne, největší marketingový úspěch vinařského fondu. Martin sice na bílém koni určitě nepřijede, ale regály obchodů a stoly restaurací zaplaví svatomartinská vína. Už jsem k tématu napsal mnoho v minulosti a nebudu se opakovat. Letos prošlo schvalováním 369 různých vín (kompletní přehled) a na trh přijde až 2.3 milionu lahví, nový rekord. Ročník 2015 je povedený, na rozdíl od let jako 2010 nebo komplikovanějších 2013 či 2014 nemusela být vína uspěchána tolik. Přesto se mi líbí, jak to pojal Petr Nejedlík z Dobré vinice.

Stočil Müller Thurgau (vinice Pod lesem, Znojmo - Popice) do lahví. V podobě, jakou víno prostě v téhle době obvykle má, když se k němu člověk chová normálně. Je to nesířené, živé, ne úplně čiré, trochu divočejší, ale šťavnaté, voňavé a dokonale pitelné. Strašně zábavné. Ne, tohle víno nevydrží v lahvi do jara nebo déle, je určeno ke skladování v chladu a okamžitému vypití. A v téhle podobě opravdu poskytne asi nejpřesnější obrázek o mladém víně na počátku listopadu. Dobrá vinice má i „konvenčnější“ variantu s trochou muškátu a tramínu (a s dobře známou vinětou se spermiemi u hroznu), spontánně kvašeno a lahvováno s nějakou tou filtrací, taky zajímavější než typická svatomartinská produkce, a ideální na přímé srovnání s kalnou milerkou.

Nejedlík není s podobně připraveným vínem jediný, živé víno rovnou ze sudu stáčí více vinařů. V červené, růžové i bílé podobě ho má Milan Nestarec, Vinné sklepy Kutná Hora mají, krom klasické svatomartinské edice, i stejně lahvovaný biodynamický Solaris a Regent (v řadě vín s názvem Wine Punk, což mi nepřijde jako zvlášť šťastné, s ohledem na zavedeného Ondru Kopičku, který toto jméno používá už hezkých pár let). A samozřejmě mladá vína z tanku / sudu můžete ochutnat přímo ve vinařstvích. Nechci vás zrazovat od typických Svatomartinských, někdy je to docela solidní pití a nedávno mne fakt dostalo nefiltrované Svatovavřinecké 2012 lahvované jako Svatomartinské jen s 20 mg/l dodané síry od Vinselektu Michlovský, které bylo v perfektní kondici a vyloženě dobré. Ale v kontextu běžné produkce… prostě… mé srdce leží někde jinde :-)

Komentáře používají Disqus