pátek 20. listopadu 2015

Podzimní chlastací červené

labet-metisO svátečním večeru sedmnáctého listopadu jsem vyrazil, vlastně po dost dlouhé době, posedět do vinného baru Veltlín. Zlákán nabídkou „sametových“ pinotů po skleničce, to je něco pro mne. Pár kousků jsem popil a kdybych si měl vybrat, nejspíš bych v dalším potí pokračoval s některým z ročníku 2012 a trati Čtvrtě v Bořeticích. Buď divočejším plnějším zajímavým nesířeným pinotem Bogdana Trojaka z ročníku 2012 a nebo rezervou od Oty Ševčíka. Ta už se celkem začíná srovnávat s novým francouzským sudem, byť tento stále hraje dost zásadní roli, a je to pikantnější, důraznější, pěkně ovocný plný kousek. Ale úplně nejraději bych odešel s jiným červeným, kde Pinot Noir tvoří vlastně jen třetinu.

Domaine Labet Métis 2013 (viz články Třikrát sympatická Jura od Labeta a Degustace vín z Jury od Labeta) je směska vždy po třetině všech hlavních červených odrůd Jury, tedy Poulsard, Pinot Noir a Trousseau. Pochází ze tří různých vinic a odrůdy zrají zvlášť ve starých sudech tři čtvrtě roku a spojeny jsou až před lahvováním. Síření málo a takové ty věci. Velmi světlá rudá, takové rosé plus. Stále dost čerstvá, živá, pikantnější šťavnatá vůně. Peckoviny, podzimní les, mineralita, ovocné čajové výluhy, zajímavé. Velmi lehké, s bezva kyselinou, trochu svíravé, šťavnaté, energické, zábavné, chlastací. To prostě chcete pít. Přes veškerou tu lehkost, nízký alkohol a pitelnost to má něco navíc, charakter.

Podobná vína jsou nyní velmi trendy a jde o zásadní miláčky (nejen) newyorských sommeliérů, v tamních barech a špičkových restauracích se za ně, slovy našeho klasika v mnoha oborech, plotí zlotem. Za tuhle flašku sice zlatý zub prodat nemusíte, ale stejně nejen u nás stojí, když se na vás něco z mála dovezených lahví dostane, znatelně přes sedm stovek. A to je, za něco co vlastně chcete hlavně chlastat ve větším, alespoň pro mne příliš moc. Je to boj. Potěšení z toho vína je velké, ale… prostě… beru to jako typ zážitku, který by měl stát násobně méně. Ono po pravdě úplně to samé platí třeba o základních Champagne. Ale to je můj problém, že jo.

Komentáře používají Disqus