čtvrtek 12. listopadu 2015

Je krásně, pijte ryzlink – Mělník & Mosela

Školní-statek-Mělník-Ryzlink-rýnský-2013-zemskéVenku je nečekaně nádherně, na skoro půlku listopadu. Ryzlinky! Školní statek Mělník, Ryzlink rýnský 2013 zemské z Liběchovské. Nečekaně burgundská láhev, na ryzlink spíše netradiční. Již nový design vinět, oproti předchozí trochu depresivní podobě asi pokrok, ale… nostalgie, prostě. Výraznější citronová žlutá barva. Čerstvá, mladá vůně, která od prvního přivonění jasně naznačuje, že víno nebude žádný uhlazený slaďák, ale čeká nás něco kyselin. Mírně květinovo-bylinkové, jablko a dotyk žlutého ovoce, minerální linka. Středně plné ale docela lehkonohé, velmi suché, opravdu kvanta kyseliny a tvrdé, hranaté, dobrá délka. Jablko, trochu medovost, náznak kořenitosti. Potřebuje nutně ještě nějaký čas, ale solidní tvrdý severský rýňák. Jako proč ne!

Weingut-Lothar-Kettern-Philipp-Trocken-2013Weingut Lothar Kettern Philipp Trocken 2013. Fajn producent z Piesportu, ale víno připravené ve spolupráci s portugalskou superstar jménem Dirk van der Niepoort. Spontánní fermentace, kombinace nerezu a velkých dřevěných sudů. Alkohol jen 11.5 %, na Moselu spíše mírný zbytkový cukr okolo čtyř gramů, ovšem v kombinaci s více než deseti gramy kyselin. Na letním Mundus Vini 2015 velká zlatá a ocenění nejlepší bílá Mosela. Na tyhle věci moc nedám, ale dobrovolně přiznávám, že víno mne lákalo i tak a dost mne zajímalo, co na téhle německé soutěži (a tam své ryzlinky znají) považují za moselskou (=ryzlinkovou) špičku. Zelená pistole, celokorek, docela rozverná viněta. Citronová žlutá barva. Čerstvá vůně, zralé jablko, lehce krémovost a žluté ovoce, trochu citrusů, kouřová mineralita. Svěžest, energie, potenciál, dost sympatické. V chuti mladičké, suché, šťavnaté, parádní výrazná kyseliny, lehce medový tón, dobrá délka, výborná struktura. Výtečně pitelné, zabavné, přes masivní kyseliny vyvážené a svým způsobem elegantní víno, které bude navíc dobře zrát. Mosela byla v tomhle konkrétním „souboji“ určitě lepší (pro pobavení profil v grafu právě z Mundus Vini níže), měla něco navíc, Mělník proti ní působil znatelně přímočařeji. Jenže taky 159 versus 399 Kč. Je to boj :-)

philipp_graf

Mimochodem Richard Hemming MW měl teď na webu Jancis Robinson fajn článek na téma cen vína, doporučuji k přečtení. Je to mnohdy jen o módnosti, má úplnou pravdu. A nebojí se surově napsat, že „velké Bordeaux není ve své podstatě lepší než velké Beaujolais.“ :-) Jenže… že jo.

Komentáře používají Disqus