pátek 27. listopadu 2015

Dvanáct bílých burgundských

Domaine-Roland-Lavantureux-Chablis-2014Už je to přes měsíc, co jsem se účastnil degustace bílého Burgundska od Jiřího Hrona, ale přes celkem fajn zážitek se nějak nedostal k poznámkám. Tak to dnes alespoň trochu napravím. Jako vždy šlo spíše o menší a méně známé rodinné producenty, tedy žádné vyzobávání hvězd a či velkých značek. Dává to docela dobrý obrázek, jak vypadají běžná typická vína z oblasti. Třeba Chablis zastupovala Domaine Roland Lavantureux (web) z Lignorelles a to hned čtyřmi víny. Petit Chablis 2014 je čerstvé, mladičké, citrusové, lehčí až středně plné, šťavnaté, s výraznou kyselinou, tvrdší ovocností, čistě udělané a přímočaře dobře pitelné. Chablis 2014 přidává trochu důraznější ovocnost, lehkou krémovost a minerální kouřovost. V chuti typické, velmi slušně postavené, šťavnaté, vyvážené, pěkně ovocité, mladé delší hodně příjemné Chablis. Chablis Vieilles Vignes 2014 opět výrazněji ovocnější vůně, ale zároveň poměrně dost sevřená a potřebuje čas. Suché, šťavnaté, čisté, středně plné, vápenitě minerální, dobrá struktura a délka, velmi pěkné kyseliny, ovocnost, potenciál. Fakt pěkně postavené, seriózní víno, kterému bych dal ještě čas. Na srovnání Chablis Vieilles Vignes 2011, od vůně výrazně vyzrálejší, krémová ovocnost, med, suché, štavnaté, žlutě ovocné, zralé, delší, bohužel s trochu připečeným a nahořklým závěrem. Mlaďochy jsem pil s mnohem větší chutí. Každopádně si tohle jméno znamenán a když někde jejich Chablis uvidím, tak se ho rozhodně bát nebudu :-)

Domaine-Désertaux-Ferrand-Meursault-1er-Cru-Les-Bouchères-2013Od Domaine Désertaux-Ferrand (web) byla k ochutnání vína dvě. Côte de Nuits-Villages 2013 má dost výraznou vůni, žlutá ovocnost znatelně ovlivněná dřevem, toustovost. Suché, šťavnaté, výraznější kyseliny a solidní délka, máslo, krémovost, hodně dřeva. Bude se líbit, na mne moc make-upu. Meursault 1er Cru „Les Bouchères“ 2013 minerální vůně, elegantnější, jakoby chladnější žlutá ovocnost, ne tak sladká, kouřovost. Suché, šťavnaté, velmi pěkně postavené, krémová ovocnost ale tvrdší celek, dobře strukturované, výborně pitelné. Tohle ano!

Domaine-Debray-Saint-Aubin-Les-Pucelles-2012U dalších vinařství šlo už o jednotlivé vzorky, takový průlet apelacemi to je. Domaine Sébastien Deschamps Monthelie 2011 výrazně nazrálé, oxidativní a i trochu zoxidovaný projev, ale v chuti zajímavé, dobře postavené, složitější, hodně ovlivněné vzduchem. Ovšem šlo spíš o vzorek na zkoumání, nejsem si jist zda to takhle vypadat mělo (= spíše nemělo). Domaine Jean-Philippe Fichet Monthelie 2011 sevřenější vůně, zralé jablko, suché, dobré kyseliny až tvrdší, fajn délka, solidní stavba. Chtělo by více času. Domaine Debray Saint Aubin „Les Pucelles“ 2012 aromaticky výraznější, žluté ovoce s linkou kouřové minerality, dobře zakomponované dřevo. Suché, hodně fajn kyseliny, výraznější ovocnost, velmi pěkně strukturované, dřevo, délka, mineralita. Seriózní, na vesnickou šardonku hodně nadprůměrné. Domaine Sylvain Langoureau Chassagne-Montrachet „Les Pierres“ 2013 čerstvé, od vůně šťavnaté, citrusové, ale zároveň hodně sevřené a nepřipravené. Což se opakuje i v chuti. K vínu jsem se vracel, ale na ochutnávce prostě bylo v blbé fázi a nenabízelo to, co by mohlo za nějaký ten čas či při delší dekantaci třeba. Domaine Agnès Paquet Chassagne-Montrachet „Les Battaudes“ 2013 aromaticky do tyčinky margot, kokosu, čokolády, vanilky, s nějakým tím ovocem pod tím. Suché, ovocné, středně plné, solidní stavba, fajn kyseliny, dobrá délka. Kvanta dřeva, hlavně ve vůni to dost zabíjí a projev mne míjí. Domaine Michel Prunier et Fille Meursault „Les Clous“ 2013 na ročník překvapivě výrazně naleželé a se známkami oxidace a s poněkud nahořklou dochutí, opět myslím láhev ne v pořádku.

hron_bourgogne_blanc_1hron_bourgogne_blanc_2hron_bourgogne_blanc_3

Za mne Domaine Lavantureux a jejich Chablis a Chablis ze starých keřů, to navíc nebude nějak vyloženě drahé (ale ceny neznám, po pravdě). Meursault od Désertaux-Ferrand výtečný, hodně potěšil Saint Aubin od Debray.

Komentáře používají Disqus