úterý 1. září 2015

Pozor na korky a berušková vína

korek_agrafa_1Zpracovávám poznámky z jedné bezva ochutnávky bubliny, ale v mezičase alespoň pár novinek, na úvod právě jednu bublinovou. Je třeba neustále připomínat, jak snadné je ublížit si korkem letícím z lahve klidně rychlostí čtyřicet kilometrů. Tím fakt do oka dostat nechcete a vždy je nutné korek a agrafu při otevírání lahve pořádně přidržovat. Korek, který neuhlídala letuška na letu easyJetu z Gatwicku do Dalamanu v Turecku, donutil letadlo k mezipřistáním v Miláně. Praštil do stropního panelu tak silně, že aktivoval bezpečnostní systém a spustil dýchací masky se vzduchem. Nic horšího se nestalo, ale dle pravidel bylo třeba masky umístit zpět a systém restartovat, takže nakonec „jen“ pár hodin zdržení a něco paliva. Zůstává jedna zásadní otázka… kdo si na letu s easyJetem objednává flašku šampaňského?!? :-)

Na skok do Burgundska. Kroupy (nejen) v Chablis, Irancy a Tonnerre. Jinak letošní sklizeň vypadá docela fajn. Bill Nanson teď sdílel na srovnání fotku z ročníku 2011 s hrozny obsypanými beruškami, pravda už je to zbytek pod vibračním třídícím stolem a do vína se tedy nedostalo. Přesto mnoho dalších projde. Jsou ročníky, kdy se ve vínech prý vyloženě projevuje „berušková příchuť“, krom jedenáctky (kde už ale třídění dost pomáhalo) je to prý hlavně ročník 2004, kde za „zelenost“ projevu někdy mohou právě tyhle malé mršky (dokonce koluji tvrzení, že za deklasováním ročníku 2004 u Leroy mohou z velké části ony). Sami o sobě chutnají berušky fakt hnusně, to asi víte sami. Do vína pak přinášejí zvláštní nezrale paprikové tóny (látka, která se z berušek uvolní, patří mezi methoxypyraziny a ty najdeme i v nezralých hroznech a výrazněji v odrůdách jako Sauvignon blanc), hráškovou kaši, směs polévkové zeleniny, zkažené arašídové máslo… V bílém se látky uvolní při stresu při lisování, ale vína jsou obvykle zasažena méně, v červených mají berušky o dost více času, možnost macerovat se s hrozny při vyšší teplotě i několik týdnů. Jasně senzoricky znatelné jsou prokazatelně od berušky na litr moštu, ale nejspíše se projeví i v menších koncentracích. Holt viniční fauna…

berusky

Komentáře používají Disqus