čtvrtek 17. září 2015

Letem vinným světem

condrieu_viniceLetem vinným světem aneb co mne zaujalo ze zpráv v poslední době. Vypadá to, že letošní ročník bude v některých vinných oblastech Francie velmi povedený, určitě to platí i o severu Rhôny. Ve slavné Maison Etienne Guigal se dokonce rozhodli, že teprve potřetí připraví své špičkové Condrieu (tj. bílé z odrůdy Viognier) pojmenované Luminescence. V den sklizně je pak poněkud překvapilo, že někdo už třetinu hroznů sklidil za ně. Odhadovaná ztráta je okolo čtyřiceti tisíc euro, plus mínus. Víno se nakonec rozhodli připravit i přes tuto nepřízeň osudu, jen ho holt bude ještě o něco méně.

Předpovídal jsem tu na blogu, a také docela na přednášce na Praha pije víno, že se můžeme brzy těšit na různé „speciality“ od mainstreamových vinařství, na šarže vín oranžových, připravených bez síření a podobné kousky, které se svezou na zájmu o podobou „alternativní“ produkci. V případě oranžád bylo navíc jasné, že nejsnazší to budou mít vinaři s Rulandským šedým, v podstatě půjde o trochu alternativnější roséčko :-) A taky že jo, po víně od Marcinčáka přichází se svým oranžovým také ZD Sedlec. Zemský základ za 137 Kč, inu proč ne.

Plavete ve výslovnosti burgundských apelací a jmen vinařství! Nevěšte hlavu! Hezky si poslechněte, jak to má být správně. Tedy… z pohledu jedné konkrétní rodilé mluvčí. Je fakt, že u názvů vinic/apelací/obcí často od samotných vinařů uslyšíte několik různých alternativ. Ale tím si radost kazit nenechte :-)

Na The Drinks Business se objevil zajímavý profil legendárního a asi vůbec nejvlivnějšího vinného kritika, Roberta Parkera. Je tam několik zajímavých otázek a odpovědí na ně, pokud vás podobná tematika zajímá. Sice se stále častěji objevuje tvrzení, že Parker už je pasé a jeho názory mimo (u některých vín/regionů/vinných stylů tento pohled sdílím; názor na frankovku mu neodpustím ani kdyby na kolenou odprosil), stále má co říct.

Australská reklama na víno. Trochu hloupá a poněkud adept na „sexistické prasátečko“. Ale vzbudila rozruch a zaujala.

Požáry v Kalifornii, které se logicky dotýkají i vinic a vinařství. Nic moc…

Pálava s maltózou + nějaké broskvové aroma (BM VINI, mají podobný zářez i podruhé z jiného místa kontroly), Pálava co tak nějak nebyla z hroznů sklizených v ČR (PPS AGRO Strachotín). Cabernet s glycerolem a syntetickým barvivem (VINOP A.S.) a další opět s glycerolem (PLAMEN PETKOV), stejně jako jeden tramín (BrumovínCZ s.r.o.). A na závěr staré dobré Chardonnay – ethanol z přidaného cukru, přídavek syntetického glycerolu a přídavek 65 % vody, tedy už vyšší liga (dovozce Šafránek Jiří, ale už v lahvi od moldavského výrobce LION GRI S.R.L).

Komentáře používají Disqus