středa 16. září 2015

Burgundský Sauvignon a šardonky ze Chablis

sauvignon-saint-bris-GueguenMinulý týden pořádal Jiří Hron v sýrárně na Jiřáku další ze svých degustací spíše menších rodinných vinařství z Francie, tentokrát byla tématem vinařská oblast Chablis a tedy archetypální suchá Chardonnay. Docela jsem si to tentokrát užil a narazil na pár vín, která bych s chutí znovu popíjel doma. Vůbec Chablis mne docela baví, hlavně když je na stole nějaká ryba nebo tak. Ale začneme na Burgundsko trochu netradičně, klasickým Sauvignonem. Domaine Céline & Frédéric Gueguen (web) je docela nový podnik, fungují od ročníku 2013, ale majitelé mají s Chablis a okolními apelacemi více než dostatečné zkušenosti. Oba jsou narozeni v oblasti, vystudovaný vinohradník a vinař Frédéric pracoval patnáct let na různých pozicích pro Domaine Jean Durup (což je jeho strejda) a Domaine Jean-Marc Brocard. Céline měla třináct let na starosti marketing, péči o turisty a tak podobně v Domaine Jean-Marc Brocard, podniku jejího otce. Ve vlastní doméně nyní spravují 35 různých poloh na 22 hektarech vinic v Chablis a okolí.

U Domaine Gueguen Sauvignon Saint-Bris 2014 píší na vinětě „curiosité de Bourgogne“ a svým způsobem tomu tak skutečně je. Výjimek z pravidla „Chardonnay & Pinot Noir, občas nějaké Aligoté a Gamay“ je sice v Burgundsku vícero, ale Sauvignon je projevem asi největší odskok, samostatnou apelaci Saint-Bris má pak až od roku 2003 (a je v ní povolen i raritnější Sauvignon Gris). Hrozny od Saint Bris le Vineux, zpracování celkem konvenčně (fermentace za nižší teploty v nerezu a tam i zrání na kalech pár měsíců, filtrace a tak). Poměrně světlá barva. Čerstvá, výrazná efektní vůně bezového květu, angrešt, jemná travnatost, citrusový tón, pikantní. Suché, velmi výrazná kyselina, čerstvé a šťavnaté, spíše lehčí, mineralita, citrusovost, krásná pitelnost. Svěží, lehčí, do gastronomie parádní Sauvignon.

Ze stejné domény se chutnala i dvě Chardonnay. Domaine Gueguen Chablis 2014 s hrozny z Chichée a Préhy, zpracování viz výše. Citronová barva. Čerstvá, čistá svěží, žluté jablko, jemnější. Čisté, suché, šťavnaté, slušně postavené, bezva kyseliny, ovoce do jablka, trošku pecka v dochuti, solidní nekomplikované pití. Domaine Gueguen Chablis 1er Cru Vaucoupin 2014 (technologicky opět viz výše, netají se ani mechanickou sklizní) velmi mladičké ve vůni, reduktivně zaprděné, potřebuje nutně čas a vzduch. Trochu pikantnější ovocnost, zralejší malvice, od vůně šťavnatost. Suché, šťavnaté, mladistvé, s výtečnou kyselinou, delší, minerální, žlutější ovoce. Sevřené, mladičké, potřebuje čas ale bude myslím dost pěkné.

chablis_set_1

Domaine de Pisse Loup Chablis 2013 je klasika, s citronovou barvou, ještě trochu zasmrádlejší aromatikou (třináctky teprve připravují do prodeje), krémovější tón, fajn chladnější ovocnost, již trochu nazrálé. Suché, čisté, šťavnaté, říznější lehčí projev s parádná kyselinou, jemnější ovocnost, dobrá délka, mineralita. Příjemně „chlastací“ Chablis.

michelet-chablisChutnala se celá série vzorků z Domaine Jean-Claude Courtault (web), od dost slušného diskrétně ovocného kouřově minerálního a pěkně postaveného Chablis 2014, přes krémovější uleželejší jablečně ovocné Chablis 2013 po dvě 1er a jedno Grand Cru. A tam mi styl vinařství moc nesedl, ta vína nebyla špatná, ale vzhledem k věku působila až příliš (a trochu divně) nazrále a pokročile, s trochou peckové hořčiny v závěru. Především Chablis 1er Cru Beauroy 2013 bylo už až do medových tónů, Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2013 zase zvláště kombinovalo tyhle nazrálé tóny s reduktivní zaprděností a sírou, Chablis Grand Cru Valmur 2013 bylo dost koncentrované, krémověji ovocné, ale zase už docela zralé a peckové. Nevím. Vlastně bych raději sáhl po víně vinařovi dcery, z domény Michelet Stéphanie et Vincent, a jejich základním suché, čistém, krémovějším, jablkově ovocném, minerálním Chablis 2014.

Domaine-des-Malandes-Vaudésir-2012Jako už opakovaně dříve mne oslovila produkce Domaine des Malandes (web). Chablis Vieilles Vignes „Cuvée Tour du Roy“ 2013 (šedesátileté keře, směs 60 % nerezu a 40 % dřeva, malé sudy 1 až 5 let staré) bohatší, poměrně komplexní vůně, příjemně ovocná, kouřovost, mineralita, dotyk dřeva. Suché, šťavnaté v chuti, výrazná bezvadná kyselina, zralejší trochu žlutější ovocnost, dotyk dřeva, dobrá délka, vyvážené, velmi pěkné serióznější Chablis. Bude záležet na ceně, ale tohohle bych doma nějakou láhev určitě snesl :-) Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2013 (alkoholická a malolaktická fermentace napůl za kontrolované teploty v nerezu a v malých sudech 1 až 5 let starých, následně scelení a zrání deset měsíců v nerezu) dělají z jejich vín asi nejméně. Citronová barva, jemnější, elegantní, složitější mladičká vůně. Dotyk drahého dřeva, kouřovost, jemnější chladnější ovocnost, mineralita. Suché, šťavnaté, středně plné, velmi pěkně postavené, delší, s výbornou kyselinou ale celkově trochu uhlazenější, jemné, s potenciálem zrát do krásy. Moc hezké. Chablis Grand Cru Vaudésir 2012 (alkoholická i malolaktická fermentace v malých sudech 1 až 5 let starých, zrání 14 měsíců v nerezu, starší keře okolo 40 let věku) citronová barva, výrazná a stále spíše mladistvá vůně, znatelnější vliv dřeva, kouřovost, mineralita, trochu důraznější ovocnost, žluté jablko, sladší žluté ovoce. Suché, s parádní kyselinou, středně plné až trochu plnější, výtečně postavené, seriózní, delší, sympaticky ovocné, s velkým potenciálem zrát.

Domaine-des-Malandes-Vaudésir

Komentáře používají Disqus