úterý 25. srpna 2015

Slušná nesířená Valpolicella

Télos-Il-Rosso-2011-Valpolicella-Superiore-Tenuta-Sant'AntonioNejsem nějaký dogmatik, který by trval na tom, že jediné správné „naturální“ víno je to bez přidaných siřičitanů. Líbí se mi, že se vinaři snaží síření omezit, je fajn že se hledají nové cesty konzervace a tak (a ostatně právě tohoto tématu se týkala důležitá část mé přednášky na festivalu Praha pije víno, ovšem stále jsem se nedokopal k tomu, abych ji rozumně převedl do webové formy), ale pro mne je důležitý i výsledek. A pokud nesířené víno (oblíbené zkratky NSA a SSA) není dobré samo o sobě, pokud by jeho hlavním tahákem mělo být právě a jen nesíření, pak děkuji ale ne. Na druhou stranu dobrovolně přiznávám, že když v běžné vinotéce narazím na nesířený kousek, a docela nečekaně se mi to v poslední době stalo už několikrát, tak neodolám a obvykle láhev koupím. Včera jsem, po troše váhání vzhledem k ročníku a tomu, že láhev byla normálně na stojáka v regále, sáhl po Télos Il Rosso 2011, což je Valpolicella Superiore ze speciální řady/projektu (i s vlastním webem) vinařství Tenuta Sant'Antonio. Tedy praktická ukázka „komerčního“ vína vezoucího si na vlně obliby naturálních a nesířených vín v rámci solidního moderního rodinného producenta, stojí za ním čtyři bratři, se zhruba 100 hektary vinic a roční produkci někde k 700 tisícům lahví.

Odrůdově Corvina 70 %, Rondinella 20 %, Croatina 5 % a Oseleta 5 %. Fermentace za řízené teploty v nerezu, malolaktika tamtéž, lisování bez přístupu vzduchu. Rok zrání ve francouzských pětistovkách sudech, polovina nové a druhá jednou použité. Zkosená těžší láhev, kovová záklopka, celokorek. Velmi tmavá až neprůhledná barva, nazrálý okraj. Hutná, výrazná, teplejší vůně, evokuje až trochu ripasso styl a sušené hrozny, džem z tmavých peckovin, kořenitost a káva, něco minerality, lékárenské bylinkové tóny, trochu netradiční zajímavá vrstva. Suché, plné, intenzivní, sladce až džemově ovocné, tmavé, výraznější lehce vyschlé tříslo, svíravost, slušná stavba a délka. Solidní, plnější, silnější jižnější styl vína. Bez přidaných siřičitanů jako bonus (byť projevem bych si skoro tipnul, že pár miligramů tam přeci jen šlo… však to znáte, Itálie…). Za 359 Kč v kamenném obchodě Bottega del Vino, kde mají i jejich bílé (Garganega + Chardonnay) a Amarone, proč ne.

Komentáře používají Disqus