pondělí 3. srpna 2015

Osvěžení pár lahvemi prosecca Bisol

.-Prosecco-di-Valdobiadenne-Superiore-Jeio-BrutNa nedávné (pravda, čas nějak děsně letí a bylo to už v červnu, ale s nadcházejícími vedry jsem si nějak vzpomněl až teď) degustaci „letních“ vín v obchodě Le Bourgin bylo možno srovnat si pět různých vzorků prosecca a pár burgund od Boucharda. Burgundské možná jindy, měl jsem s nimi typický problém „když je ještě cenově skousnutelné, tak mne nebaví, a když už mi chutná tak požadované peníze za něj nedám“, dneska raději bubliny. Vše pocházelo od firmy Bisol resp. dalších značek pod ně spadajících, už v minulosti jsem tu něco psal. Rodina Bisol má, coby pěstitelé hroznů, v oblasti historii mnoha století. Ale už v druhé polovině devatenáctého století hrozny i začínají jako firma zpracovávat, nejdříve v rámci palírny a později, po druhé světové válce, i coby vinařství. I přes produkci atakující dva miliony lahví ročně jde o jednu ze špiček prosecca, hlavně tedy pod jménem Bisol a v různých terroirových kouscích, ale i další jejich vína jsou více než konkurenceschopná.

Prosecco DOC Molera Frizzante je čisté, květinové, čerstvé, lehké, přímočaré, lehce mandlové v dochuti, osvěžující. Samostatně úplně v pohodě, ale v přímém srovnání s dalšími vzorky opravdu hodně jednoduché. Prosecco InVilla Spumante Brut pěkné perlení a o něco ovocnější vůně a lehce plnější v chuti, šťavnatě ovocné, jablka a meruňky, čistě udělané, na prosecco trochu plnější, solidně dlouhé, opět mandlovina v dochuti. Prosecco di Valdobiadenne Superiore Jeio Brut světlá žlutá barva a velmi pěkné perlení. Čerstvá, jemnější vůně, ovocnost do různých malvic, trochu minerální. Suché, šťavnaté, dotyk minerality, mnohem lepší struktura než předchozí vzorky, dobrá délka, jemná nahořklost konce, povedené a dost sympatické. Nic vyloženě seriózní, ale dal bych si znovu s chutí. Prosecco di Valdobiadenne Superiore Jeio Colmei Extra Dry světlá žlutá barva, ovocnější efektnější vůně, citrusy, důraznější ovocnost i v chuti, i přes cukr spíše sušší dojem, dobrá kyselina, šťavnatost a fajn délka, dotyk mineralita, mandlovina v závěru, čistě udělané a dost slušné. Bel Star Cuvée Rosé Extra Dry není de iure prosecco, protože to růžové být nemůže, odrůdově zajímavá směs Merlot, Pinot Nero a nečekaně Sauvignon. Světlá jahodová růžová, pěkné perlení. Lehce navinule červeně ovocné ve vůni, jemnější, mírně nasládlé, drobné červené ovoce v chuti, svěží, dobře pitelné, dotyk minerality, zaobleno trochou cukru, čisté líbivé šumivé růžové. Proč ne. Nejvíc mi sedělo Jeio Brut, za tři stovky sice umím bubliny nakoupit i lépe, ale doporučeníhodné je.

Komentáře používají Disqus