pondělí 10. srpna 2015

Mladé Vermentino a zralejší Arneis

Papiri-Vermentino-2014-Cantina-Santa-Maria-la-PalmaV odpudivých vedrech poslední dní, nebo už spíš týdnů, mne to táhne k vínům z jižních krajin (ne že bych se s chutí neosvěžil kyselinou severského ryzlinku či bublinkami ze Champagne, tahle vína samozřejmě fungují skvěle). Cestou z práce mi takhle skončila v nákupní tašce láhev Papiri Vermentino 2014 ze sardinského družstva Cantina Santa Maria la Palma, vína z jejich top řady hrdě nazvané Gran Crù :-) Citronová žlutá barva. Čistá, mladá, svěží ovocná vůně, zralé jablko a bělomasá broskev, trocha krémovosti. Suché, čisté středně plné, ovocné opět broskev a mírně tropiko, slušně dlouhé s decentní mandlovinou v závěru, pěkně postavené. K rybě s bramborem se pilo dobře. Dal jsem za něj tři stovky v Showroomu Sardinie a po pravdě bych si tenhle styl dovedl představit i v zóně do 7€, ale nemohu mít vše :-)

Garbello-2012-Beccaria-DavideV sezónním výprodeji u VPV Praha je momentálně Garbello 2012 (DOC Monferrato Bianco) vinařství Beccaria Davide, piemontská odrůda Arneis připravená čistě v nerezu ale s pár měsíci kontaktu s kaly. Víno jsem měl nedávno doma v rámci sady „kontrola kvality postarších vín z nabídky“ a tohle se s časem srovnalo dobře. Tmavá barva tónem do zlaté. Výraznější nazrálá vůně, květiny, jemně medová, dobrá mineralita. Suché, středně plné s pěknou kyselinou, nazrálost a lehká svíravost, dotyk medovosti a decentní nahořklá mandlovina v dochuti, poměrně seriózní stavba, zajímavé fajn pití.

Capriccio-di-Fine-Estate-2012-Oreste-BuzioVe stejné sadě bylo i Capriccio di Fine Estate 2012 z vinařství Oreste Buzio, což je stoprocentní bio Chardonnay z Piemontu fermentované a částečně zrající ve francouzských dubových sudech. Jejich běžná nerezovka ze stejného ročníku už to měla spíš za sebou, ale tohle bylo furt fajn. Tmavší žlutá barva. Poměrně intenzivní aromatika, citrusové tóny a vliv dřeva, decentní sympatická oxidativní pikantnost. Suché, šťavnaté, pěkná kyselina a slušné tělo, ovoce do citrusů, vyvážené, dobrá délka, výborná kondice a pitelnost i přes vyšší alkohol. Přiznám se, že s Piemontu bych asi zrovna šardonku kupovat nemusel, ale tohle není aktuálně vůbec blbé a má to něco zajímavého navíc.

Komentáře používají Disqus