čtvrtek 23. dubna 2015

Supertoskánec, Champagne a znojemský ryzlink

pogni_gorgoli_2011Včera jsem otevíral jednoho supertoskánce, Fattoria Pogni a jejich Gorgoli 2011. O lahvi mi dovozce říkal, že ji teď „řeší“, někoho víno vyloženě nadchlo a chtěl by znát ještě další názor. No ujal jsem se toho, že jo :-) Zatříděno jako IGT Toscana, 70 % Sangiovese a 30 % Cabernet Sauvignon, 11 měsíců v 225l barrique sudech. Tmavší rubínová barva, nic vyloženě hlubokého. Sladce ovocné ve vůni, černý rybíz, lesní ovoce, až do sladkých džemových tónů, trochu káva, efektně líbivější projev. Po pravdě evokuje víc než co jiného některé lepší směsky s cabernetem třeba z Chile než klasický starý kontinent. Suché, středně plné, pěkné kyseliny a třísloviny, velmi solidní stavba a délka. Čistě udělané, pěkně ovocné, vyvážené, již teď úplně přístupné a dobře se pije. Jen v chuti, oproti sladkosti a výraznosti vůně, působí jakoby trochu řidším dojmem, člověk by očekával něco hutnějšího (byť stále je plnější než ročník 2010).

fleury-cepages-blancs-2005V neděli jsem otevíral láhev biodynamického Champagne Fleury Cépages Blancs 2005 Extra Brut, což je stoprocentní Chardonnay školené z pětiny v dubových sudech, na kalech v lahvi školeno skoro sedm let. Skoro všechna vína dávám manželce ochutnat nejdříve naslepo, tady přičichla a bez váhání prohlásila Champagne (= voní to fakt dobře a jestli to Champagne není, tak musí jít o špičku odjinud). Od doby, kdy jsem tohle víno pil poprvé, ušlo hodně dlouhou cestu. Tmavá žlutá barva, pěkné vytrvalé perlení. Výrazná vůně, zrale ovocná (citrusy, jablko), intenzivně toastová s oxidativním tónem. V chuti parádní kyselina a svěžest, plnější seriózní tvrdší projev, šťavnaté ovoce, trochu sušené jablko v závěru, delší, minerální, velmi pěkné. Podobná vína bych zvládl pít docela často, ale běžný denní rozpočet na víno to úplně nedovoluje :o)

jakub_novak_ryzlink_2013A něco ze Znojemska. Třináctka jako ročník mne baví, ty kyseliny! Nedávno jsem tu psal o ještě ne úplně hotových dvou kouscích od Jakuba Nováka a teď pár lahví už finálních vín zakoupil. Jako první jsem otevřel Ryzlink rýnský 2013 zemské. Výraznější citronová žlutá, lehce perlička, živé. Čerstvá energická vůně, ovocnost do zeleného jablka a s vyšší teplotou a rozdýcháním decentně ovoce žluté a krémovost, minerální linka. Suché, lehčí až středně plně, velmi výrazná kyselina a celkový projev dost přísný. Ale je to přirozeně fajn, osvěžující a dobře pitelné. Relativně, v kontextu vín od Kuby, přímé, umí určitě komplexnější vína. Vypil jsem ovšem s chutí :-)


P.S. Jurský Savagnin na našem balkoně přežil a energicky se vrhá do dalšího ročníku :-)

Komentáře používají Disqus