pátek 10. dubna 2015

Ocet ve filmu, párování se sendvičem, sucho, vodnatý muškát

Matthew-McConaugheyVinné zprávy a čtení na víkend. Už je to nějaký ten pátek, co jsem tu psal o zajímavé knize The Billionaire's Vinegar: The Mystery of the World's Most Expensive Bottle of Wine. Od té doby se udála spousta zajímavých věcí, mimo jiné začalo mluvit i o filmu mapujícím příběh lahví, které jsou zásadními v této knize. Jednu chvilku to vypadalo, že se snímek objeví už někde okolo roku 2013 a hlavní role připadne hvězdě první velikosti, měl si ji střihnout Brad Pitt. Brzy se ukázalo, že tyto informace se nezakládají na pravdě. Nyní to znovu vypadá nadějně, jsou známa jména scénáristů a producentů i nové hlavní hvězdy. A to jméno zní Matthew McConaughey (na fotce ve výtečném seriálu True Detective / Temný případ). Osobně mi do příběhu o falešných vínech a podvodech s nimi sedne více než Brad Pitt, ale uvidíme… :-)

Občas zpracovávám degustační poznámky i mimo tento blog a jeden za zadavatelů měl požadavek, abych dával normální tipy ke snoubení s jídlem. Žádné křepelky s exotickými omáčkami a exotické kreace s tunami foie gras a lanýžů, ale prostě běžná jídla, která má normální konzument vína na talíři o něco častěji. Je to zvláštní fenomén, ta snaha doporučovat luxusní pokrmy, leckdy úplně nesmyslně i na vinětách základních konzumních vín za pár korun. V recenzích je zase prokázána přímá korelace mezi doporučenými jídly a hodnocením kvality vína, běžná červená v zahraničních recenzích často končí „k pizze“, kupříkladu. Vzpomněl jsem si na to u článku Erica Asimova v The New York Times, který se zabývá víny vhodnými k sendvičům :-) Fajn čtení. Lidé nechtějí, aby je víno uvádělo do rozpaků, ale užít si ho bez starostí. Typický žargon popisu vůně a chuti a vyvolávání dojmu, že člověk musí roky studovat aby porozuměl tomu, co pije, může spoustu zákazníků odrazovat. Velká vína jistě vyžadují čas, zkušenosti a znalosti. A vyplatí se je kombinovat se sofistikovanými pokrmy nebo užít samostatně. Pro ta ostatní… proč se stresovat a nedat si sklenku k housce se salámem, máte-li na takovou kombinaci chuť, ať už na vinětě píší cokoliv? ;-) S mystériem okolo vína se to poněkud přehání a mnohdy z něj dělá více než skutečně je, tedy běžná součást stravování už po staletí. Mimochodem můj „tajný tip“ na snoubení je suchá růžovka, třebas i bubliny, ke správně (= moc ne) propečenému hamburgeru. To je bašta!

Nejen Kalifornii trápí výrazný nedostatek vody a ovlivňuje celé místní hospodářství, voda je pro zemědělce na příděl. Pár odkazů na informace házel Cuketka, ale téma je aktuální i mezi vinaři, mnohé vinice se bez umělého zavlažování v podstatě neobejdou. Jeden můj oblíbený vinný blogger psal o tom, jak možná přijde o svůj preferovaný chřest, a jak sucho asi ovlivní vinné výsadby a staré keře Zinfandelu vzhledem k výkupním cenám hroznů. O staré výsadby bych se ale zas tolik nebál, většinou se obejdou bez závlahy. I když v současných podmínkách…

Něco k tématu problematické sudovky… známý větší distributor Buda-Mont, prodej v lahvi v Albertu v Brně, víno z Bulharska s přídavkem maltózy, syntetického glycerolu a taky 76 % vody. Jinak řečeno tři čtvrtiny vody nastřelené vším možným, aby to vzdáleně připomínalo víno. Polosladký Sakar Muskat. Dobrou chuť… :-)

Komentáře používají Disqus