pondělí 13. dubna 2015

Barbera, domácí cabernet a burgundská směska

brovia_barbera_drago_2012Tak zase pár lahví odpitých v uplynulých několika dnech. Vyzkoušel jsem čerstvého zlatého medailistu z Prague Wine Trophy, Barbera d’Alba „Sorì Del Drago“ 2012 od poměrně slavného vinařství z Castiglione Falletto, Brovia (web). Hrozny pocházejí z vinice Garbelet Sué, z výsadeb v letech 1970 a 1993, z poloh na vápenci a jílu. Po fermentaci a maceraci zrání 15 až 18 měsíců čistě v nerezu, dřevo to vůbec nevidí. Lahvováno bez filtrace. Vína vzniká ročně necelých pět tisíc lahví a z toho nejméně polovinu spolkne trh v USA. Bordó tvar lahve, docela elegantní viněta, kvalitní korek. Dost tmavá barva s fialovým tónem. Efektní, výraznější tmavší ovoce ve vůni, čerstvé drcené tmavé peckoviny, jemně koření, minerální linka, docela bohaté. Středně plné až plnější v chuti, šťavnatě tmavě ovocné, čisté, čerstvé, sladké čerstvé ovoce, dobrá délka, velmi sympatické a skvěle pitelné i přes vyšší alkohol, vyvážené, výtečné. Chuť mne baví více aromatika. Nemám rád Barberu udělanou výrazně na dřevě a docela by mne zajímalo, jak by vypadala tahle, kdyby dostala místo nerezu velké staré dřevěné sudy. Ale kdo ví, na nerezovku je to bezva pití, které bych si dovedl živě představit ve větším k různým studeným obloženým mísám se šunkou, chlebíčky a tak :o) Akorát na jen tak chlastání už je cena k pětistovce hodně, že jo. Prodává Enoteca Aroma, vůbec mají teď v obchodě docela dost nového sortimentu.

botur_grand_cuvee_redOtevřel jsem akvizici z Galerie Slováckých vín, Grand Cuvée Red 2011 výběr z hroznů pod vinětou vinotéky Monarch ze strážnických sklepů Luďka Botura. Jde o ve dřevě školenou „klasickou“ směs Cabernet Sauvignon a Merlot, už hodně rozdýchané a delší dobu otevřené v galerii se mi dost líbilo. Doma jsem pil čerstvější a taky nebylo špatné, vzduch tomu ovšem svědčí a druhý den bylo lepší a uhlazenější. Láhev spíše burgundského tvaru, překvapivě kratičký celokorek, viněta za mne spíš poněkud nevkusná. Tmavá barva do fialové. Výrazná ovocná tmavá vůně, černý rybíz, dřevo, kořenitost, papriková linka a znát alkohol. Suché, plnější v chuti, dost kyseliny a tvrdší, třísloviny, slušně postavené, sladší ovocná linka, výraznější projev dřeva, dobrá délka. Solidně udělaný domácí cabernet, i přes vyzrálost a vyšší alkohol tvrdší a s trochu „zelenou“ částí projevu, byť nijak rušivě. Proč ne, ale… stejně si furt myslím, že u nás jdou dělat lepší vína než cabernety, i když je třeba někdo a ze specifických poloh zvládne dobře. Jinak manželka měla víno naslepo a tipovala nějakou velkoprodukci ze světa. Tak tvrdý bych já nebyl :-) Cena tři stovky.

rajhradske_pinot_333Mám doma na hodnocení sadu vín z Rajhradského klášterního vinařství a dobrovolně přiznávám, že mne to spíše míjí, ať už je na lahvích jakákoliv medaile, včetně zlatých z Prague Wine Trophy jako u barbery výše. Z osmi vzorků mi nakonec přišel nejlepší Pinot 333 pozdní sběr 2013, ten má zrovna nálepku z TOP 77 ČR a taky je v aktuálním Salonu vín. Víno je v atypické lahvi uzavřené korkem. Jde o směs odrůd Chardonnay, Rulandské šedé a Rulandské bílé ze tří různých tratí znojemské podoblasti (a od třech různých pěstitelů, to vypadá), část vína byla školena v barrique sudech. Citronová barva. Výraznější sladší žlutě ovocná vůně, tropické ovoce, vanilkový krém. Suché, s dotykem zbytkového cukru ale zároveň hodně dobrou výraznější kyselinou, tropicky ovocné, s krémovou linkou, slušně postavené a delší, efektní bílé. Líbivější, navoněné, technologií jasně nasměrované, ale díky té kyselině nic utahaného a vyloženě vlezlého. Tohle se bude dost lidem líbit. Maloobchodně je víno za zhruba tři stovky.

Komentáře používají Disqus