úterý 10. března 2015

Očekávání s Devítkou, Barricadiero a degu sety

maderic_devitkaDnes to bude o několika degustačních „problémech“. Jedním z nich je efekt neobvyklého, nečekaného. Procházíte takhle sklep a vína jsou úplně v pořádku, naprosto čistá, typická pro odrůdu / oblast / způsob zpracování, kvalitně udělaná. Ale jakoby to bylo málo, nepřekvapí. Logicky budete mít tendenci zapamatovat si nejlépe vzorek, který něčím vybočí. Co byste třeba čekali od Veltlínského zeleného v kombinaci s Chardonnay, kvašeno spontánně, to vše skoro rok na kalech? Zrovna tenhle tank mne zaujal ve Vinařství Maďěřič (web) a víno jsem se rozhodl „zkontrolovat“ až bude hotové v lahvi. Jmenuje se Cuvée Devítka, moravské zemské, a ročník je to 2013. Autorem kresby na vinětě je čtrnáctiletý Marek Maděřič, dobře k tomu sedí rudá záklopka na hrdle. Devítka protože je z devíti řádku jejich nejstarší vinice v Moravském Žižkově, kde roste právě veltlín a šardonka, poměr odrůd v lahvi je 55:45 ve prospěch veltlínu.

Tmavší barva tónem až do zlaté. Poměrně výrazná vůně, znát ležení na kalech, žluté ovoce, krémovost, hruška, dotyk kořenitosti a zajímavé „japonské“ tóny, evokovalo mi to rýži, saké, zelený čaj. Pěkně čerstvé a svěží. V chuti suché, hodně výrazná kyselina, dost solidní stavba. Ovoce do zralého zeleného jablka, dotyk medovosti, seriózní nerezové pití, bavilo. Nic pro milovníky nasládlé Moravy, Devítka je dost řízné, páteř kyseliny prochází celou chutí a i na ní, a troše minerality, je vedena pěkná délka vína. Tohle prosím jo! Typické víno od Maděřiče? Spíše ne, ale za pozornost stojí. A není to nějaká úplně malá „experimentální“ šarže, je toho asi čtyři tisíce flašek.

aurora-Barricadiero-Offida-Rosso-2011Čímž se dostáváme k druhému vzorku, kterým je Barricadiero Offida Rosso 2011, bio červené od Azienda vitivinicola Aurora z Marche. Měl jsem od vinařství několik dalších červených a vždy to byl trochu… řekněme punk, obzvláště v případě kousku bez síry. Vypadají jako zábavná parta, určitě sepíšu víc :-) Takže jsem celkem logicky očekával něco podobného i od tohoto vína, první přivonění trochu divoké bylo a nechal jsem víno odvětrat. Manželka se napila a prohlásila něco jako „nadprůměrné normální Bordeaux“, což mi přišlo divné, ale musel jsem jí dát trochu za pravdu. Barricadiero je stoprocentně odrůda Montepulciano (ale osobně bych si vsadil na nemalou příměs Cabernetu nebo tak něco) kvašená spontánně, macerace 15 dní, školení 24 měsíců v 228l dubových sudech. Celkem 4000 číslovaných lahví. Temná barva. Výrazná tmavě ovocná vůně na úvod, švestky, borůvky, výraznější dřevo, dotyk živočišnosti a kořenitosti. V chuti poměrně plné, bohatě tmavě ovocné s pěknou kyselinou a výraznější ale jemnozrnnou tříslovinou, vyvážené, s dobře zapracovaným dřevem, delší, efektní. Postupně se otevíralo do jemnějších odboček a nabízelo poměrně komplexní, seriózní projev. Bavilo dost. Čekal jsem divočinu a dostal víno, za které by se nemuselo stydět žádné Cru Bourgeois :-)

Hodně často piju právě různé divočiny, vína netypická, vybočující z běžného rámce apelace či typické produkce vinaře. Baví mne, logicky, není nic únavnějšího než degustovat třeba dvacet naprosto šablonovitých zaměnitelných sauvignonů, něco „jiného“ má mnohem větší šanci zaujmou. Jenže… pak jsou takové ty chvíle, kdy běžíte k ledničce a jediné, co zrovna chcete ve sklence, je víno s očekávaným projevem. Ryzlink, na kterém bude jasně poznat, že je z Mosely a je to Ryzlink. Chardonnay, u kterého si snadno správně tipnete původ v Chablis. Sauvignon co skoro jistě bude ze Sancerre. Co je víc než právě tohle? :-)

cacik-frankovkaCož mne přivádí k ještě jedné věci. O víkendu jsem k přátelům nesl sadu vín od Tomáše Čačíka z Kobylí na degustaci. Před nějakou dobou nějaké u mne pili a teď už od něj nakupují sami. Byla to vertikála Cabernetu Moravia, Svatovavřinecké a tak, trochu jsem vyplenil své archivní zásoby. Byla to jejich vůbec první podobná degustace :-) A krásně na ní vidět jeden z degustačních problémů. Naprostá většina vín byla úplně v pořádku, láhev otevřená samostatně by padla bez většího přemýšlení. Ale když máte vedle sebe vícero variant či ročníků, často začnete místo hodnocení specifik toho či onoho vína a co je na něm zajímavé/dobré hledat negativa, proč je horší než vzorek předtím či potom. Lehčí snadno pitelné jemné víno se stane oproti výraznějšímu vyzrálejšímu ročníku řídkým, v jedenáctce je něco zvláštního ve vůni co v oblíbené dvanáctce není a podobně. Je to boj! :-)

Komentáře používají Disqus