pondělí 9. března 2015

Láhev růžovky místo květiny, něžná poznámka a product placement

champagne_deutz_roseNa MDŽ jsem nějak logisticky nezvládl pořídit manželce květinu (ale zase se nám povedlo protáhnout potomky zrcadlovým bludištěm na Petříně; akorát mi přišlo o hodně menší, než jsem si ho pamatoval z návštěvy Prahy v dětských letech…) a tak alespoň otevřel láhev růžových bublin. K prvnímu jarnímu grilování vepřové krkovičky a brambor asi ne ideální párování, taky se většina vypila bez jídla, ale víno bylo bezva. Champagne Deutz Brut Rosé je připraveno čistě z odrůdy Pinot Noir metodou míchání, do bílého vína jde asi osm procent červeného, na kalech v lahvi zhruba tři roky. Čerstvé degoržáže jsou poměrně přímočaré, vínu svědčí trocha uležení na lahvi (dešifrováním čísla šarže jsem zjistit, že toto bylo odstřeleno v březnu 2012). O jedné degustaci vinařství i s obecnými informacemi si můžete přečíst zde. Roséčko má hezkou světlou malinově růžovou barvu a pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Jemně ovocná, svěží, minerální, elegantní štíhlejší vůně, projevem především do jahod a červených peckovin a decentní kouřovosti. V chuti suché, výrazná kyselina, svěží, řízné, minerální, ovocnost kopíruje vůni, fajn délka, elegance, fantastická pitelnost. Strukturu, energický švih, i přes čistý pinot jde spíše o vzletnější víno, moc pěkné. Má to trochu blbé v degustačních setech, kde na sebe většinou strhnou pozornost důraznější kousky. Ale samostatně mne baví moc, zvládnul bych toho klidně dvě lahve, nebýt ceny…

O víkendu jsem zpracovával degustační a další materiály k bedně vín z Moravy, viz nedávný článek o různých formátech popisu jediné lahve, a u jednoho ze vzorků narazil na následující popis z pera vinařova: „Něžná hřejivá náruč vůní fialek, sušených datlí a medové plástve. Mazlivě jemná vyvážená šťavnatá chuť kandovaného ovoce, vyzrálé mandarinky doplněná nádechem tropického ovoce.“ Zkusíte odhadnout, o jakou tak odrůdu by se mohlo jednat? Případně jak staré víno může být? Nebo, aby to bylo snazší, zda je víno suché, polosuché či sladké? :-) Rozhodně je to obtížnější než vinné kvízy na stránkách Wine Spectatoru, můžete si zkusit sekci What am I tasting, kde z degustační poznámky máte určit odrůdu, místo původu, věk a apelaci.

Nevím, jaký je/byl váš vztah k seriálu Vinaři. Já se ze zklamání vypsal hned po prvním díle a později už jen sem tam shlédl pár minut a nestačil se divit. V kontextu domácí komediální seriálové tvorby to možná tragédie nebyla, pokud jde o tematiku vína je to ovšem jiná. Jen doufám, že díl o pančování vínem z Maldávie (!), kdy všechno dobře dopadne a celá vesnice se má zase sluníčkově, nebyl základním studijním materiálem týmu MZe při přípravě nové vinařské legislativy :-) Seriál byl tak trochu financován z peněz nás všech, určitě pak vinařů, vzhledem k podpoře Vinařského fondu a Jihomoravského kraje. V regálech supermarketů jste si mohli koupit vína se seriálovou visačkou. Dle průzkumu seriál zlepšil u diváků postoj k tuzemským vínům, to se bude hodit! O seriálu píšu jen proto, že byl oceněn! Alespoň se tím chlubí na webu Vinařského fondu. Získal ocenění PRIMA Zlatá pecka za Product placement. A to je myslím férové! :-)

Komentáře používají Disqus