středa 11. února 2015

Salon vín, Trpělka & Oulehla

valtice_zamek_sochyUž nějakou dobu jsou známy výsledky letošního Salonu vín (přehled vín bude třeba v dnešním IN Magazínu Hospodářských novin, již teď i na webu), nejvyšší soutěže v ČR, ve které ze série nominačních klání vzejde stovka top vín v zemi. S rétorikou o stovce nejlepších jsem měl trochu problém, ale ne s mnoha dalšími věcmi, které se salonu týkají. A s mnoha stále mám. Jestli ale projektu nejde něco upřít, tak myslím docela dobře mapuje vývoj domácího mainstreamového vinařství v průběhu let, jak stylem úspěšných vín, pokroky v technologiích, odrůdami a vůbec. Třeba takový ročník 2012 byl hodně zajímavý, kdy v salonu bylo 8x víno s Cabernetem Sauvignon jako hlavní odrůdou a jen dva Ryzlinky vlašské, jaký obrázek to asi dávalo? Letošek vypadá odrůdově trochu lépe, vlašák je tu sedmkrát a cabernet jen třikrát (stejně je frankovky a o chlup více Rulandské modré) a z toho jednou jako rosé :-) Sedm veltlínů, třikrát müllerka a po čtvrté ve směsce s rýňákem, k tomu devětkrát rýňák samostatně jako tiché víno a po desáté coby bubliny, takže vyrovnaný boj s Chardonnay. Neuburské alespoň dvakrát. Tohle už vypadá smysluplněji. Stále je to hra alespoň středně velkých vinařství, ale letos je podíl menších hráčů docela vysoký a dominance vyložených velkoproducentů typu Znovín, Vinné sklepy Valtice, Zámecké vinařství Bzenec a dalších se nekoná (jedinou výjimku tvoří Michlovský, jehož vína tvoří v salonu skoro pětinu, osmnáct kousků), i velké značky mají maximálně okolo pěti vín a celkem je v salonu 47 různých vinařských subjektů (pravda, třeba Mikrosvín a Zámecké vinařství Bzenec počítám coby dvě vinařství, ale takovýchto případů tam zase není tolik).

V Salonu je s jedním vínem i rodinné vinařství Regina Coeli aka Trpělka a Oulehla, konkrétně je to Sauvignon 2013 pozdní sběr z trati Karlov v Dolních Kounicích. Výraznější aromatika, na pomezí zelenějšího a tropiko stylu (až jakoby ze dvou spojených sběrů), citrusy, vyzrálé hrušky a až tropické ovoce se zelenějšími travnatými tóny, čerstvé, efektní. Čisté šťavnaté v chuti, hodně výrazná kyselina procházející celou chutí i delším dozníváním, vyvážené, efektní a výrazné ale ne uměle působící, parádně pitelné, fakt moc pěkný. Maloobchodně po lahvi dvoustovková záležitost a za tyhle peníze stojí.

trpelka_oulehla

Od Trpělka & Oulehly jsem chutnal nedávno pár dalších vín, Pálava 2013 zemská je suchou variantou odrůdy a milovníky pálav ulepených (a všech těch vín, které se za pálavu vydávají) asi překvapí, má devět gramů kyselin při cukru jen lehce nad pět. Čerstvé, výraznější aroma do čajové růže, suché s výraznou kyselinou, čerstvost, pitelnost, energické, dobrá délka. Nic složitého, ale dost sympatické pití. A bývá fajn pravidelně, navíc za něj chtějí jen něco málo přes stovku, což je super nákup. Seděl mi i Modrý portugal 2013 zemském světlejší přímočaré ovocné lehčí červené, pěkně udělané a výtečně pitelné. Poněkud problém jsem měl s nefiltrovanou Frankovkou 2012 pozdní sběr (trať Na Nivách), měla velmi zeleninový projev, chtělo by to přechutnat další láhev. To více oslovilo nefiltrované Rulandské modré 2011 pozdní sběr (Šibeniční hora), světlé a trochu divočejší a pikantnější ve vůni, pěkně ovocné, s fajn kyselinou, šťavnaté, dobrá délka, serióznější stavba. Proč ne.

Sice je nepiju často, ale mám vína od Trpělky & Oulehly rád. Obvykle je to dobře udělané pití bez kravin okolo, za naprosto korektní ceny, i lidé okolo jsou hodně sympatičtí. Za mne palec nahoru :-) Krom vinoték a přímo u nich jdou za dobré ceny koupit u Domaine R&W a něco též u 1er Wines & Spirits (zrovna ty výše jsem chutnal na jejich degustaci).

Komentáře používají Disqus