čtvrtek 12. února 2015

Jedno bílé a několik degustačních poznámek

sklenka_bileObčas se mi stane, že píšu degustační poznámky či hodnotím víno v několika různých „formátech“. Jako soukromý report pro vinaře či dovozce, na blog, do magazínu prodejce, doporučení s jasně limitovanou délkou do časopisu či jen coby pár slov a body do hodnotícího přehledu. Pokaždé to vypadá trochu, nebo taky hodně výrazně, jinak. Vlastně je to všechno taková hra, podobně jako falešná přesnost stobodové stupnice (v kombinaci se současnou masivní inflací bodů hlavně na jižní hemisféře), kdo vlastně ty struktury, ovocnosti a kyseliny čte? :-) Tak jen pro zábavu dneska vezmu jedno víno a zkusím o něm reportovat v několika verzích. Schválně, která vám bude vyhovovat nejvíc. O jaké víno jde se dozvíte až v úplném závěru…

1) Bílé víno: 84 bodů

2) Bílé víno: *** (z pěti, formát Vivino kam jsem teď zkusmo začal vypité lahve dávat, pokud používáte tak si mne můžete najít)

3) Koupil bych si: spíše ano

4) Suché, svěží, lehčí dobře udělané bílé na běžné pití.

5) Citronová žlutá barva. Svěží, čistá vůně, květinová s linkou zeleného jablka. Lehčí, suché s výraznou kyselinou, šťavnatě ovocné a dobře pitelné.

6) Suché, čisté přímočaré bílé, šťavnaté. Nevyvolává to ve mně žádné větší emoce, ale je technicky dobře zvládnuté a snadno se pije, pokud vám tohle stačí tak za cenu u vinaře proč ne. Osobně na podobná vína „nemám čas“, ale když bych ho dostal někde k jídlu nebo na návštěvě tak se bránit nebudu.

7) Víno bílé z vinařské podoblasti BFLMPSZV je uzavřeno lepeným korkem s pevnou dvouploškou v zelené lahvi bordó tvaru. Má citronovou žlutou barvu. Vůně je čistá, svěží čerstvá, jemnější květinová s ovocnými tóny zeleného jablka a trochu citrusů. V chuti suché, spíše lehčího střihu, s výtečnou kyselinou a ovocně šťavnaté, skvěle pitelné, poměrně dlouhé. Velmi příjemné aperitivní víno co neunaví při popíjení celý večer. K lehkým předkrmům, jednoduchým úpravám bílého masa. Teplota podávání 8-9°C, k okamžitému pití ale do dvou let v kondici vydrží.

8) Citronová žlutá barva. Ve vůni svěží čerstvé slinosbíhavé, květinové tóny a linka zeleného jablka a citrusů, citron. Suché, lehčí a výraznou kyselinou, šťavnaté, přímočaré, jednoduše postavené ale slušně dlouhé a skvěle se pije. Kvalitně udělaná nerezovka na jen tak popíjení s dobrou cenou (hlavně přímo u vinaře), vůbec jsem s tím neměl problém a dovedl bych si někde láhev představit, akorát odrůdu XYZ z ABC bych v tom nehledal, úplně klidně by to mohla být i směska Catarratto s něčím dalším ze sicilské sámošky, která by ostatně stála podobně.

Ve sklence bylo: Neuburské 2013 jakostní suché od Vladimíra Tetura (označte text)

Komentáře používají Disqus