čtvrtek 26. února 2015

Dvanáctkrát 2012 z Burgundska

korkyMinulý týden představil dovozce Domaine R&W na volné degustaci v restauraci Le Terroir sadu bílých i červených burgundských z ročníku 2012, novinky i stálice v sortimentu, a následně na večeři tamtéž i několik starších vín párovaných s jídlem. Účastnil jsem se bohužel jen první části, ale i ta byla fajn. Pokud vás zajímá profil ročníku, tak třeba na BBR vše pěkně shrnul Jasper Morris MW. V zásadě jde říct, že šle o ročník s počasím komplikovaným, obzvláště v první polovině roku, a sklizeň byla výrazně menší než obvykle. Hlavně červená a především ta z Côte de Nuits jsou nakonec ovšem skvělá, dost koncentrovaná, u bílých je kvalita celkově o něco nižší ale stále více než dobrá. Z ochutnávek dříve mi přišlo, že červené dvanáctky jsou hodně efektní, výrazně ovocně voňavé, a relativně rychleji přístupné. Prostě mne baví, jako dobré Burgundsko vždycky :-)

Domaine Bernard-Bonin Bourgogne blanc 2012 Initiales B.B. je víno krásně čerstvé, intenzivní, výrazně citrusy, zatím dost dřeva ale ne vulgárně. Suché, výrazná kyselina, solidní stavba a pitelnost, velmi pěkně udělané, dobrá délka, na základní Bourgogne velmi slušné. Což je ale i ambiciózní cena 690 Kč. (ročník 2009)

Domaine Jacques Prieur Mersault Clos de Mazeray Monopole 2012 výraznější žlutá barva, máslovější a dřevěnější vůně, sladší až tropická ovocnost, pěkná minerální linka, hutnější. Suché, šťavnaté, výrazná kyselina, plnější styl, dřevo, krémovost, dobrá délka, silnější, trochu tomu chybí elegance, takový mírně „novosvětský“ líbivější styl. 1380 Kč. (ročník 2009)

bourgogne_set_1

Domaine Etiene Sauzet Puligny-Montrachet 2012 bylo možno ochutnat ze dvou lahví, jedna byla na úvod „divná“ a byla vyřazena, v průběhu odpoledne se extrémně zlepšila a ve výsledku mne bavila více než ta od začátku dobrá, která vykazovala poměrně výrazné známky redukce a síry, bohužel v moderních bílých burgundách stále častější problém (strach z fenoménu premox, předčasné oxidace, vede k opačnému extrému). Vůně čerstvá, výrazná, minerální a energická, linka sladší ovocnosti, citrusy. V chuti suché, čisté, trochu tvrdší a užší, ale pěkně strukturované, kvalitně zakomponované dřevo, mladičké a potřebuje čas. Velmi slušné. Ale 2290 Kč.

Domaine Jacques Prieur Puligny-Montrachet 1er Cru Les Combettes 2012 dost sevřená vůně, sladší žluté ovoce, hutné, teplejší, znát alkohol, trochu drsnější, lehce zemitá linka. Nevím, možná divná láhev. A Puligny bych netipoval ani omylem, tohle mi nesedlo. 2520 Kč. (ročník 2011)

Domaine Fontaine-Gagnard Chassagne-Montrachet 1er Cru Grande Montagne 2012 sevřenější, jemnější aromatika, citrusy, čerstvost, jemně medové, elegantní. Citrusy i v chuti, bezva kyseliny, dobrá stavba a délka, intenzivní delší dochuť, krémovost. Má potenciál, postupně se otevírá do jemnějších odboček. Strukturované, velmi pěkné klasické bílé burgundské. Líbilo se. 2320 Kč zabolí.

bourgone_set_red

Domaine Méo-Camuzet Bourgogne rouge 2012 čerstvá vůně překvapivě více směrem do jahod než peckovin, suché, dobrá kyselina, šťavnaté, ovocné, poměrně dost tříslovin, svíravost a slušná dochuť. Chce čas. Fajn, ale bývá i lepší. 670 Kč. (ročník 2010)

Domaine Pierre Damoy Bourgogne rouge 2012 efektní, výraznější vůně, krásně ovocná, tmavší peckoviny až na pomezí švestky, lehká „marihuana“ herbální linka. Mladistvé v chuti, suché, pěkná sladce peckovinová ovocnost, šťavnaté, dobrá délka a povedená struktura, lehce svíravé, cumlání pecky v dochuti. Mňam! Mělo by jít snad o starší keře u obcí Fixin a Couchey. Hodně příjemné a vysoko nad běžnou úrovní základního Bourgogne, což bohužel jasně naznačuje i cena 1200 Kč.

Jean-Marc Millot Côtes de Nuits-Villages 2012 „Aux Faulques“ tmavší barva, čerstvá trochu ostřejší aromatika, trochu zvláštní, potřebovala docela dost vzduchu ve sklence aby se rozvinula příjemná peckovinová ovocnost. Suché, středně plné s dobrou ovocností, páteř kyseliny, dobrá délka, svíravost. V závěru trochu „mokrý hadr“, něco ne úplně příjemného nečistého. Potřebovalo by pořádně rozdýchat v karafě a vidělo by se, takhle úplně neoslovilo. 920 Kč.

bourgogne_set_4Domaine des Lambrays Morey-Saint-Denis 2012 tmavší barva a hutnější, až lehce „novosvětsky“ efektní vůně, teplejší, tmavě ovocná, herbální linka. Suché, výrazné, plnější a pěkně dlouhé, výraznější teplejší ovocnost, fajn délka. Sladkost a bohatost ovoce, struktura, dost hezké. Jen bych si tipnul spíš pinot z oblasti jako Central Otago než z Burgundska :-) 1990 Kč.

Domaine Joseph Voillot Pommard Vieilles Vignes 2012 na úvod trochu zaprděně reduktivní, postupně se otevřelo, čerstvě peckovinově ovocné a k tomu jahodový kompot, kmín, trocha zemitosti. Suché, pěkná kyselina, vlastně nijak zvlášť plné, čerstvě ovocné, svíravé, slušná délka ale celkově hodně přímočaré. Nevím, tohle mi moc nesedlo. 1560 Kč.

bourgogne_set_3Domaine Jacques Prieur Beaune 1er Cru Champs-Pimont 2012 tmavší barva a i projev spíše tmavší peckoviny a lesní ovoce, již trochu zralejší tóny, pikantnější, důrazné a teplejší. Ve vůni suché, peckově ovocné, výrazné třísloviny, mladistvé, dobře postavené, delší, seriózní, moderně efektní. To se bude líbit. 1210 Kč.

Domaine Follin-Arbelet Aloxe Corton 1er cru Les Vercots 2012 opět potřebovalo výrazněji odvětrat, projev spíše tmavším peckoviny, náznaky oxidace. Suché, ovocné, dobré kyseliny, svíravější, trochu zvláštní. Tohle působilo hodně rozhozeně a příliš neoslovilo, možná problém konkrétní lahve. 2050 Kč.

Pokud bych si měl něco odnést domů, tak základní červené Bourgogne od Pierre Damoy by byl jasný tip, opět základní Bourgogne ale bílé od Bernard Bonin a Fontaine-Gagnard Chassagne-Montrachet 1er Cru Grande Montagne. Což mne přivádí na závěrečné oblíbené téma cen, už jsem to psal mnohokrát, Burgundsko letí brutálně nahoru a známější jména tuplem, do toho kurz eura. Základní regionální vína stojí dneska tolik, co jsem ještě před pár lety dal za vesnické stejného producenta. Nebo spíš ještě více. Konkrétně u vín výše jsou ve většině případů ceny pro mne už za hranicí, co jsem za konkrétní obsah lahve ochoten vysolit, někdy vyloženě mimózní (a to zároveň v situaci, kdy dovozce bojuje o alokace, šílené). Občas, když mi něco fakt sedne dokonale, si radost samozřejmě udělám, bez burgundských vín žít nejde. Ale mnohem častěji se prostě poohlížím jinde. Více objevuji, což je fajn i pro vás tady na blogu, ale upřímně říkám, že kdybych nemusel řešit peníze, tak místo mnohých zajímavostí raději otevírám flašku dobré burgundy :-)

bourgogne_set_2

Komentáře používají Disqus