středa 26. listopadu 2014

Pijete medovinu?

vcelovinaDodělával jsem teď článek o medovině a k němu logicky popíjel i trochu té zkvašené včelí práce, inspirace je nutná. Loni okolo vánoc mne zaujala Včelovina školená v dubových sudech, ale tentokrát jsem sáhl po nerezové verzi. Slovenská Včelovina Original (web, stáčení/šarže 10.3.2014/G1 v 0.5l balení, koupeno U Lachtana) má fajn světle medovo-zlatou barvu. Vůně příjemná medová s jemnými sladkými bylinkovo-kořenitými podtóny a propolisem, v prázdné vysychající sklence skořicové. Sladší v chuti ale ne ulepené, hebké, slušně postavené a delší s decentním dotykem zemitosti v závěru, možná jsou to plástve o kterých mluví v oficiálním popisu. Má to docela blízko jednoduššímu mladému sladkému vínu, solidní kousek. Vlastně jsem si nalil znovu a pak i podruhé a taky potřetí, což považuji za úspěch, obvykle tu láhev medoviny mám rok a postupně ji upíjejí některé návštěvy, tohle asi zmizí rychleji.

V mládí jsem si coby pravidelný návštěvník čajoven a „fantazák“ svůj díl medoviny odpil, různých druhů při všemožných příležitostech, ale nikdy nad ní více nepřemýšlel a postupně se propadal do světa vína a na medovinu zapomněl. Později jsem různé druhy vyzkoušel z vědeckých důvodů už coby trochu poučenější vínomilec, ale stejně zatím nenarazil na takovou, která by se komplexitou projevu byť jen přiblížila dobrému vínu z hroznů. Varianty různě kořeněné, s bylinkami, s ciderem použitým místo vody, školené v dubových sudech… to vše může být hodně zajímavé, ale podobná euforie jako u velkého vína se zatím nedostavila. Vždy je to prostě hlavně medové v různých intenzitách a květinových variacích, pokud je použit při fermentaci hřebíček tak se přidá hřebíček, pomerančová kůra dodá pomerančovou kůru, vanilka vanilku… jen málokdy to přejde na vyšší úroveň a vznikne něco víc, než prostý součet jednotlivých ingrediencí. Což není nutně špatně, může to být skvělé pití a pozornost si rozhodně stále zaslouží (upřímně možná lepší solidní a relativně levná medovina, než všemožná utahaná polosladká rulandská šedá ve výběru z hroznů za několik set :o), je to zásadní součást naší historie.

Vy a medovina? Pijete? Vaše oblíbená značka?

Komentáře používají Disqus