pátek 23. května 2014

Opilé ryby, fungicid na děti, světový obchod víny

zebra_fish_glassZnáte takové ty situace, kdy nejopilejší v místnosti přijde s nějakým „báječným“ nápadem a ti střízlivější v okolí ho, ze zdánlivě nepochopitelných důvodů, následují? Vypadá to, že jsme na tom stejně jako ryby, tedy minimálně jako mezi biology i akvaristy oblíbená zebřička (Dánio pruhované). Nedávná studie říká, že pokud se zebřička opije, stane se hyperaktivní, agresivnější a plave rychleji, což ji rychle vyšvihne na pozici vůdce mezi střízlivými kolegy v akvárku. Opilá zebřička, sebejistá a nevázaná, beze strachu z nových věcí, prostě vypadá jako rozený vůdce bez bázně a hany, nejspíš. Ovšem když dorazí kocovina a vůdce najednou přestane zvládat plavat v tempu s ostatními, tak svůj rychle získaný status obratem zase ztrácí. Kdo by řekl, jak takové akvárium dokáže simulovat psychologii rozjetého posezení v hospodě :-)

Třiadvacet dětí ze základní školy v bordeauxském Blaye bylo krátce hospitalizováno s nevolností a bolestmi hlavy. Dle všech náznaků byl původcem jejich potíží, vzhledem k okolí vinice a povětrnostním podmínkám špatně zvládnutý, postřik fungicidem. Vinici navíc spoluvlastní starostka obce, kde k potížím došlo. Zprávu přinesl Decanter a odkazuje v ní i na nedávné rozhodnutí soudu, které může být vnímáno jako precedent, kdy zaměstnanec Château Monestier La Tour (o jejich vínech jsem psal před pár lety) zvítězil ve sporu ohledně poškození zdraví kvůli vystavení pesticidům.

export_vinaMezinárodní organizace OIV (L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) uveřejnila zajímavý přehled vývoje a trendů ve světovém obchodu s vínem. Francie pije čím dál méně vína (zatímco Německo posiluje!) a i Čína se propadla. Na litry se vína prodalo méně, ale přepočteno na peníze se trh zvětšil. Největší propad v prodejích byl u lahvovaných vín, jen v případě bublin se prodalo o něco více. Chile a Jižní Afrika posilují export, naopak masivně se propadlo Španělsko. USA si drží pozici největšího importního trhu (a masivně navyšují dovozy především velmocí Itálie, Francie a Španělska na úkor Austrálie, Argentiny a Chile) a dokonce posilují, na druhém místě s poklesem UK a na třetím posilující Německo (kupuje hlavně čím dál více Chile). Čína se propadá, nejvíce omezila nákup Francie, ale přidala u Chile. Detailně a s tabulkami zde.

Co vše je ve vinici, která je zavlažována recyklovanou odpadní vodou? Studie ukázala, že sbírka reziduí všemožných farmaceutik. Kalifornské vinice nebudou mít plíseň na nohou, vysoký krevní tlak a už vůbec ne deprese! ;-)

Komentáře používají Disqus