středa 19. února 2014

Víkendové Catarratto od Bartoliho

marco-de-bartoli-lucidoBěhem pobytu na Sicílii mi z tamních typických bílých odrůd v čisté podobě asi více sedělo Grillo než Catarratto, ale domů si nakonec odvezl odrůdu druhou jmenovanou (a kupu dalších věcí). Catarratto Bianco je odrůda velmi stará a ukazuje se, že nejspíš jednou ze zásadních původních v Itálii. Krom toho, že je rodičem právě odrůdě Grillo, tak ji má v rodokmenu Garganega a ta je zase rodičem mnoha jiných důležitých odrůd. Navíc je dnes Catarratto nejčastější odrůdou Sicílie a třetí v pořadí v Itálii jako takové (po Trebbiano Toscano na prvním a Sangiovese na druhém). Italové rozlišují mezi častějším Catarratto Comune a méně obvyklým, ale s potenciálem pro kvalitnější vína, Catarratto Lucido (je jakoby lesklejší, průhlednější, Comune má výraznější bílý povlak). Jde ale o klony téže odrůdy. Krom fortifikované marsaly, na kterou se Catarratto často používá, není jako jednoodrůdové suché nefortifikované víno vidět zas tak často. V několika DOC, kde je povoleno (třeba Erice, na fotce níže fotka právě od tohoto historického města čnícího vysoko na krajinou), je častěji ve směsi s něčím dalším. Velmi často je také destilováno a z moštu se velkém dělá koncentrát používaný k doslazování různě jinde po Evropě. Ale i to víno se dá najít :-)

erice

O vinařství Marco de Bartoli jsem se zde již zmiňoval, tématem byla jejich geniální „legálně ne Marsala“ a skvělý muškát z Pantellerie. Dnes to bude Lucido 2012, stoprocentní Catarratto Lucido z provincie Trapani (zatříděné jako Catarratto Terre Siciliane IGT), spontánně fermentované za kontrolované teploty v nerezu, kde i sedm měsíců dále leží na kalech, navíc minimálně sířeno. Trochu tmavší matnější žlutá. Čerstvá, svěží vůně, evokuje lehce citrusy ale hlavně zralou hrušku, mírně bylinkové. Čisté, lehčí, svěží, s velmi výraznou kyselinou a slušnou délkou, šťavnaté, osvěžující, přímočaré ale příjemné. Pilo se velmi dobře a krásně drželo v otevřené lahvi, ale oproti muškátu popisovanému dříve o hodně jednodušší víno. K těstovinám s rajčatovou omáčkou (a trochou ančoviček, oliv, kaparů a tak) sedělo ovšem pěkně.

Komentáře používají Disqus