úterý 11. února 2014

Špatný ročník, výzva odborné veřejnosti, nároky na pěstování v Burgundsku

houbyMilovníci Bordeaux asi už tuší, že ročník 2013 nebude… ideální. V základních levných lahvích se nejspíše objeví kvanta deklasovaných hroznů i velmi slavných producentů, některá château udělají vína velmi málo a jiná ročník přeskočí úplně. I zásadní jména bordeauxského trhu nemluví o tradičním ročníku století, ano o ročníku „komplikovaném“, ale spíše o nejhorším za nejméně posledních dvacet let. A to i v kontextu neustále vylepšovaných hypermoderních technologií, kterými možná něco zachránit šlo. Jen ti nejbohatší mají šanci se s tím nějak srovnat, případně si dovolit víno nepřipravit. A všichni ti, co se slzou v oku vzpomínají na Bordeaux dávné minulosti, s nižším alkoholem a vysokými kyselinami, dostanou co si přejí. Z Château Haut-Brion se ozývá, že vlastně „pršelo od konce sklizně 2012“, Stéphane Derenoncourt mluví u vína o ročníku strašlivém, ovšem „skvělém ročníku pro houby“. Ročník na houby tak dostává ten správný rozměr :-) Vinaři doufají v zázrak letos a možnost do třináctek přidat pár procent kvalitnější produkce. Holt příroda je stále mocná a na téma ročníků se ve svém tradičním sloupku rozepsal Andrew Jefford, krom citací výše je tam kupa dalších zajímavostí.

JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR, rozeslal výzvu všem poctivým ve vinařském byznyse. Doporučuji přečíst! Naznačuje, že se konečně s neutěšeným stavem na našem trhu začíná něco dít. A vyzývá posílat náměty, návrhy, upozornění… Po mém nedávném zápisku, kde jsem tak trochu naznačoval, že se nic moc neděje, mi dorazilo pár e-mailů. V různém tónu, s odlišným obsahem. Každopádně z nich tak trochu vyplývalo, že tomu úplně nerozumím, Svaz že toho moc nezmůže a agenda Vinařského fondu nemá s tímhle nic společného. Z něčeho byl tak trochu cítit strach říct cokoliv veřejně, dokud se nepřidá více lidí. A také frustrace, že u některých známých případů jede už kdo ví kolik správních řízení a nic z toho není rozumně uzavřeno. Tak uvidíme, zda se skutečně ledy pohnou…

Alex Gambal, zajímavý vinař z Burgundska, na video odpovídal na otázku, zda je těžší pěstovat hrozny na Grand Cru nebo běžných vinicích. A prozradí i něco o jejich průměrných nákladech :-)

Komentáře používají Disqus