čtvrtek 13. února 2014

Šedobílý pinot Jakuba Nováka a bílý Languedoc

jakub_novak-sedobily-pinotJakub Novák, mladý „autentista“ ze Znojma, pokročil v označování lahví a konečně nebudu muset používat klíč „tečka na korku fixou, tečka propiskou, bez tečky“, který v kombinaci s barvou vína sice dával dostatek kombinací, ale příliš intuitivní nebyl (možná je takhle ovšem označoval až Marko Jelič, přes kterého jsem je v Praze kupoval). Teď už má viněty a alespoň z mého pohledu jde na domácím písečku o opravdu kvalitní počin! V pondělí jsem jedno Jakubovo víno měl naslepo (na akci přinesl Bogdan Trojak, jehož Veltlín už má Jakuba v sortimentu), v konkurenci velmi zajímavých lahví z celé Evropy, a rozhodně nepropadl. Konkrétně šlo o Šedobílý pinot 2012, směs Rulandského šedého a bílého školenou na kalech ve dřevě (dubové sudy).

Tmavší citronová barva. Poměrně výrazná vůně, vápenitá zeď, mineralita, sladší žluté ovoce, meruňky, dřevo, přirozená a čistá, docela efektní. Chuť kopíruje vůni, je suchá, plnější, zakulacená se sladším žlutým ovocem, dost znát ležení na kalech a dřevo, fajn kyselina a velmi dobrá délka, decentní tříslo v závěru a mírná zemitost, má tu strukturu a potenciál se vyvíjet. Takový ten typ suchého a vyváženého vína, které ale nevyděsí ty s fobií z kyselin, aniž by mělo zbytkový cukr. Další degustátoři se dušovali, že před nedávnou dobou, kdy to víno pili poprvé, chutnalo a vonělo „úplně jinak“, a že by potřebovalo hodně rozdýchat :-) Což nemohu posoudit, protože jsem ho pil poprvé a navíc tipoval něco aromatičtějšího než burgundské odrůdy. Ať tak či onak fajn kousek.

Domaine-Belles-Pierres-Les-Clauzes-de-Jo-2011-blancNedávno jsem doma otevřel Les Clauzes de Jo 2011 blanc z Domaine Belles Pierres (dováží Jiří Hron), směs 60% Roussanne s odrůdou Viognier a trochou Grenache blanc a z apelace Coteaux du Languedoc (především z terroirů u Saint Georges d'Orques, hned vedle Montpellier), víno jak kvašené tak i dále skoro rok školené v dubových sudech. Vinařství, hospodařící na svých 17ha ve snaze o minimalizaci chemie (ale ne bio), sice dělá o něco více vína červeného, ale známější je pro svéráznější bílá. Tohle má tmavší barvu, nazlátlou. Hutnější vůně, máslovost, ze začátku trochu zazlobí alkohol, dřevo dobře integrované ale znatelné, sušená meruňka, vanilka, ale není to nějak vlezlé. Suché, spíše kulatější, překvapivě slušná kyselina a harmonie (ale přeci jen trocha kyseliny navíc by mi nevadila, ale to bych si musel otevřít víno z jiných odrůd), ovocité, dobrá délka, výraznější, plnější, širší styl vína, tučnější, ale nic přehnaně teplého. Povedená ukázka stylu a pilo se dobře. Zkoušel jsem i Les Clauzes de Jo 2011 rouge, ale to mne nějak zvlášť nezaujalo, solidně udělané silnější přímočaré sladce ovocné červené, čisté, ale tak nějak bez čehokoliv navíc.

Komentáře používají Disqus